Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har varit tuffast – och vad ska Per Bolund göra härnäst? Se intervjun med avågående språkröret. Foto: Per Sjöberg/SVT

Per Bolund avgår som språkrör för Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Per Bolund lämnar sin post som språkrör. Han kommer även att lämna sin riksdagsplats senare i höst.

– Det är rätt tillfälle, säger han till SVT Nyheter.

I en längre intervju med Dagens Nyheter meddelar Per Bolund på tordagen att han inte ställer upp för omval på höstens partikongress.

Han beskriver det som ett svårt beslut, som vuxit fram.

– Jag har gett allt i 20 års tid i rikspolitiken och är väldigt stolt över det som jag och Miljöpartiet har åstadkommit, men nu tycker jag att det är rätt tillfälle att en ny efterträdare får chansen att göra sitt jobb och etablera sig till nästa val, säger Bolund till SVT Nyheter.

– Jag är väldigt stolt över det avtryck som Miljöpartiet har gjort i Sverige.

”Väldigt stolt”

Han kommer att sitta kvar fram till kongressen i november och därefter lämna både partiarbetet och riksdagen.

Enligt Per Bolund har valresultatet förra hösten inte varit en del i beslutet att lämna riksdagspolitiken.

– Nej, det har det inte. Jag känner att Miljöpartiet har en fantastisk möjlighet framåt, inte minst nu när det är så tydligt att den här regeringen driver en miljöpolitik som bara för Sverige bakåt och ökar utsläppen mitt i en klimatkris.

Lång tid i riksdagen

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein anser att beskedet är ganska väntat.

– Han har varit en av de partiledare som man har spekulerat kring kan vara en av de som lämnar under mandatperioden och det har inte verkat som att han tyckt att det här jobbet har varit så där vansinnigt roligt på sistone. Då är det väl bra att lämna i god tid före nästa val, säger hon i Morgonstudion.

Språkrörsdiskussion

Per Bolund kom in i riksdagen 2006. Han efterträdde Gustav Fridolin som manligt språkrör 2019, och tog då plats vid Isabella Lövins sida. Från 2019 till 2021 var han finansmarknads- och bostadsminister samt biträdande finansminister.

I partiet pågår en diskussion om man bör fortsätta med två språkrör som leder partiet, i stället för en partiledare. Men Bolund tror att det finns en stark förankring för språkrörsmodellen även framåt.

– Det är i slutändan våra medlemmar och vår kongress som fattar det beslutet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kärnkraft, uran och bilfri dag – se bilderna ur SVT:s arkiv från Per Bolunds tidiga karriär. Foto: Tim Aro/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.