Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Oppositionen vill ha kriskommission mot våldet – regeringen säger nej

Publicerad

Polisförbundet kräver att regeringen omedelbart tillsätter en nationell kriskommission för att stoppa gängkriminaliteten, något som partierna i oppositionen nu ställer sig positiva till.

– Att regeringen avfärdar en kriskommission visar att man sätter politisk prestige framför att ha en bred samling i den här krisen, säger Per Bolund (Mp).

Efter helgens dödliga skjutvåld vill Polisförbundet att alla riksdagspartier ska ingå i en kriskommission. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tidigare under dagen sagt nej till förslaget med hänvisning till att en kommission med alla partier riskerar att skapa nya låsningar.

Däremot välkomnar samtliga partier i oppositionen förslaget.

– Regeringen måste hörsamma detta – om man inte gör det struntar man i de här allvarliga situationerna och det accelererande våldet. Vi måste sätta oss ner tillsammans och diskutera detta, säger Nooshi Dadgostar (V) till SVT inför kvällens partiledardebatt.

Magdalena Andersson (S) tycker att det är olyckligt att regeringen säger nej till en kriskommission.

”Finns bara ett Sverige”

– Vi behöver en nationell samling för att öka tryggheten i vårt land. Det kan komma nya förslag framförallt om hur man bryter nyrekryteringen till gängen. Vi är i en ny situation som kräver nya åtgärder, säger hon.

Centerpartiets Muharrem Demirok är även han beredd att bejaka polisfackets begäran.

– Det är olyckligt att man ser den här polariseringen i ett rött och ett blått Sverige. För mig finns bara ett Sverige, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) går emot oppositionen och säger att fler möten inte är rätt väg att gå. Däremot uppmanar han samtliga partier med konkreta förslag att lägga fram dem.

– Jag har respekt för polisens frustration, men vi har provat möten och sammanträden i många år – med klent resultat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.