Marmorstein om Fredrik Federleys politiska framtid

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein tror att det blir svårt för den centerpartistiske EU-parlamentarikern Fredrik Federley att komma tillbaka till politiken efter att det framkommit att han haft en nära relation med en man som dömts för flera grova brott.

– Har han inte en väldigt bra och trovärdig förklaring så bedömer jag att hans politiska karriär är över, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

I slutet av november meddelade C-toppen att han lämnar politiken tillfälligt efter att det blivit känt att en man som stått honom nära tidigare dömts till ett långt fängelsestraff för bland annat flera grova våldtäkter mot barn 2014. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska Federley ha känt till brotten sedan i alla fall i somras. Hur krisen kommer att hanteras av partiet är ännu inte klart.

– Han har blivit en väldig belastning för C, säger Marmorstein, och fortsätter:

– Politik är en skoningslös förtroendebransch där våra folkvaldas omdöme är helt centralt. Särskilt för en som Federley med ett starkt personligt varumärke.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.