Marmorstein: Saudi-avtalet ett svårt dilemma för Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien innebär ett svårt dilemma för statsminister Stefan Löfven. I ena vågskålen ligger revolten inom det egna partiet och svårigheten att köra över Miljöpartiet i ännu en fråga. Och i den andra finns risken att förlora miljarder i exportintäkter och därmed svenska jobb.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Trycket på Stefan Löfven att avsluta det tio år gamla avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien blir allt tyngre. Ungdomsförbundet SSU, S-studenter, Socialdemokrater för tro och Solidaritet och kvinnoförbundet har alla krävt att avtalet sägs upp. Även flera riksdagsledamöter, EU-parlamentarikern Jytte Guteland och den förre ministern Jens Orback vill lägga avtalet till historien.

På torsdag ska Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet, VU, diskutera frågan. Enligt dagordningen är det kongressen i slutet av maj som ska avhandlas men källor uppger för SVT att de inom VU som vill säga upp avtalet kommer att lyfta frågan.

Saudiavtalet

Svårare för Löfven att hålla fast vid sin linje

Stefan Löfvens linje är att avtalet ska omförhandlas. Det tyckte Socialdemokraterna även när Ekot avslöjade planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien. Men det blir allt svårare för Stefan Löfven att hålla fast vid den linjen. För det första har Socialdemokraterna ett kongressbeslut på att inte exportera vapen till diktaturer. Och att Saudiarabien är en diktatur har Stefan Löfven, efter viss initial tvekan, nu slagit fast.

För det andra rimmar ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien illa med den feministiska utrikespolitik regeringen har lanserat. Den inriktningen är koalitionspartnern Miljöpartiet mycket nöjd med och lika bekymmersam som den interna S-revolten är för Stefan Löfven är MP:s krav på att avtalet ska sägas upp. Att försöka köra över sin koalitionspartner i en så ideologiskt laddad fråga är omöjligt. Särskilt med tanke på att Miljöpartiet redan har åkt på flera nesliga nederlag där Förbifart Stockholm var svårast att smälta. Även betygskompromissen med alliansen nyligen väckte ilska bland de gröna gräsrötterna.

Riskerar att Sverige får dåligt rykte

Självklart har även S-ledningen ett intresse av att Miljöpartiet inte framstår som förlorare och Socialdemokraterna som alltför mäktiga i regeringens kompromisser. Men varför då inte bara säga upp avtalet?

I den andra vågskålen ligger Sveriges anseende som handelspartner. Att bryta ett politiskt initierat, bilateralt avtal riskerar att ge Sverige dåligt rykte, enligt avtalets förespråkare. Och det kan få effekter på den övriga exporten till Saudiarabien, som uppgår till omkring tolv miljarder. Flera näringslivsföreträdare, bland andra Saabs vd Håkan Buskhe, har de senaste dagarna varnat för att en uppsägning skulle äventyra andra affärer med Saudiarabien.

Så även om värdet av vapenexporten sjunkit med nära 90 procent sedan toppåret 2011, enligt dagens rapport från Inspektionen för strategiska produkter ISP, kan det avståndstagande ett brutet avtal skulle innebära riskera en viktig och växande marknad.

Besked kan komma nästa vecka

Näringsminister Mikael Damberg har i sin färska exportstrategi dessutom pekat ut just Saudiarabien som ett prioriterat land enligt devisen att demokratin främjas genom handel.

I dag träffade Stefan Löfven sitt innovationsråd för första gången. Målet är att stärka svensk konkurrenskraft och främja exporten. Att samtidigt riskera relationen med en av Sveriges handelspartners, där omkring 40 svenska företag redan är verksamma, är problematiskt.

Enligt SVT:s källor pågår just nu intensiva samtal i regeringskansliet och ett besked kan komma redan nästa vecka. Förhoppningen är att man därefter ska samtala med övriga partiledare för att hitta en så bred konsensus som möjligt kring den lösning man till sist väljer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Saudiavtalet

Mer i ämnet