Foto: TT

Svenska vapenexporten minskar

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vapenexporten minskar – men den kritiserade exporten till Saudiarabien är fortfarande värd över 300 miljoner kronor. Det uppger Inspektionen för strategiska produkter (ISP) i ett pressmeddelande.

Sveriges vapenexport uppgick förra året till 8 miljarder kronor. Det är en minskning med 33 procent jämfört med 2013.

– Det är positivt att siffrorna gått ner men det återstår att se om det är tillfälligheter eller en del av en större trend, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds till SVT Nyheter.

”Minskningen inte överraskande”

EU och andra etablerade samarbetsländer svarar för ca 78 procent av det samlade exportvärdet, visar siffror från ISP.  De fem största mottagarna av svensk vapenexport 2014 var USA, Norge, Thailand, Storbritannien och Indien.

– Den svenska exporten av försvarsmateriel har under de senaste åren dominerats av ett antal större affärer som slutlevererats och därmed minskade värdet på exporten under 2014, säger ISP:s generaldirektör Christer Ahlström.

Enligt Pieter Wezeman, som forskar om vapenexport på fredsforskningsinstitutet Sipri, är minskningen inte särskilt överraskande.

– Så är det ibland, det går upp och ned väldigt mycket. 2012 och 2013 var det stora order som nu är genomförda. De här siffrorna visar bara ett år, vi vet att flera andra stora order är på väg, säger han och ger JAS-affären med Brasilien som exempel.

Saudiavtalet hårt kritiserat

Den hårt kritiserade exporten till Saudiarabien har minskat kraftigt. 2011 uppgick det till 2,9 miljarder kronor, 2013 till 750 miljoner och förra året till 338 miljoner kronor.

– 338 miljoner kronor är fortfarande en betydande summa, säger Svenska Freds Linda Åkerströ, som menar att Saudiavtalet bör sägas upp.

– Vapenexporten till icke-demokratier går tvärs emot de värden om mänskliga rättigheter och demokrati som både nuvarande och tidigare regeringar säger sig stå för. Det är sorgligt att denna export tillåts fortsätta år efter år.

Avtal behöver inte påverka exporten

Pieter Wezeman tror inte att ett avslutande av samarbetsavtalet med Saudiarabien nödvändigtvis innebär minskad vapenexport dit.

– Det kan vara så att om Saudiarabien ser tecken på att man inte litar på Sverige, då går man någon annanstans, men det behöver inte vara så. De bryr sig inte om avtalet utan om Sverige är berett att sälja vapen, säger Pieter Wezeman.

Om Sverige däremot generellt skulle strama upp reglerna kring att sälja till odemokratiska regimer, kan det påverka exporten till regionen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.