Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Marmorstein: SD skruvar upp retoriken kring asylinvandring

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har skruvat upp sin retorik kring brottslighet och invandring.

– Det är viktigt för Åkesson att betona att Sverigedemokraterna alltid är det parti som vill gå längst, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

För bara några år sedan hade Sverigedemokraternas förslag om att utvisa hela familjer trots att bara en person i familjen ägnar sig åt kriminell verksamhet mötts av protester även från Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det menar SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein när hon analyserar SD-ledaren Jimmie Åkessons utfrågning i Morgonstudion.

– Det handlar ju om att Sverigedemokraterna behövs för att Moderaterna och Kristdemokraterna ska ha någon chans till regeringsmakten, säger hon.

SD vill visa att man vill gå längst

Eftersom Sverigedemokraterna har sagt ja till massflyktsdirektivet för ukrainska flyktingar så vill man skruva upp retoriken ytterligare när det kommer till asylinvandrare, menar Marmorstein.

– Det är viktigt för Åkesson att betona att Sverigedemokraterna alltid är det parti som vill gå längst när det gäller invandring och brottslighet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.