Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beror Socialdemokraternas ökade opinionssiffror på Magdalena Andersson? Och varför backar Moderaterna? – SVT:s inrikespolitisk kommentator Elisabeth Marmorstein svarar på era frågor. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Marmorstein svarar på dina frågor om det politiska läget

Uppdaterad
Publicerad

Ny regering, och ökat väljarstöd för Socialdemokraterna och politikbråk om elpriset. Vad undrar du om det politiska läget just nu?

Idag klockan 16.05 svarar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein på dina frågor. Du kan ställa dina frågor i chatten redan nu.

Marmorstein svarar 9 december

Pinnat inlägg

Här kan du skicka in din frågor till SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Frågorna tas upp i direktsändningen klockan 16.05.

Nu måste jag tyvärr logga ut för denna gång. Stort tack för alla era intressanta frågor, ledsen att jag inte hann svara er alla.

Björra • Tar inte Jimmie Åkesson och SD i så de nästan spricker ibland med alla krav och inflytande för att stödja Ulf Kristersson och en M-ledd regering? De har väl inte så mycket andra alternativ nu än att stödja M?

Hej Björra, alternativet är att rösta rött till alla statsministrar som inte uppfyller deras krav. I slutändan skulle det ju kunna leda till ett extraval. Men det är ju inte det de vill, de tänker sig ett ganska omfattande sakpolitiskt program med M och KD samt ett budgetsamarbete. Hur långtgående det samarbetet blir kan vi inte veta idag. Men du har rätt så till vida att det skulle vara svårt för SD att agera på något sätt som innebär att S regerar vidare.

Bertil • Centerns väljare är mer vänster enligt mätningar, kan väljarna straffa C när de släpper fram SDs budget?

Hej Bertil, det ska inte uteslutas att det blir en sådan effekt kortsiktigt men C är samtidigt noga med att betona att de har kvar sitt motstånd mot SD så det är inte säkert att effekten blir långvarig. Men det vi kan räkna med är att MP kommer vilja fortsätta göra en poäng av detta för att vinna väljare, inte minst progressiva kvinnliga storstadsväljare som ju sökt sig till C bland annat till följd av SD-frågan.

Tyra • Tror du att det blir tyst från Sossarna om SDs bakgrund?

Hej Tyra, nej det tror jag inte. Motståndet mot SD är en av de saker som förenar de partier som släppte fram Magdalena Andersson som statsminister. Därmed kommer det vara ett viktigt argument även i valrörelsen. Däremot så kommer S-regeringen inte dra sig för att lägga fram förslag som kan få stöd av SD men de kommer inte förhandla med dem.

Per Aronsson • Hej,
Kommer Magdalena Andersson vara bunden till överenskommelsen med Vänstern i pensionsfrågan, nu när man regerar på oppositionens budget ?

Hej Per, överenskommelsen med V var inte en del av höstbudgeten. Förslaget om ett garantitillägg i bostadstillägget kommer läggas fram för riksdagen i vår. Om det går igenom riksdagen eller inte återstår att se.

Jonas • Kan regeringen få igenom sin familjevecka i vårbudgeten?

Hej Jonas, det tror jag inte att de kommer försöka sig på, det finns inte ett tillräckligt stöd för det i riksdagen. Däremot kan det ju gå till val på den igen.

Frida • Vilken blir den viktigaste valfrågan? Knappast Corona, klimat eller vård-skola-omsorg?

Hej Frida, det är svårt att svara på nio månader före valet. De frågor som legat i topp väldigt länge nu är sjukvården, lag och ordning samt invandring/integration. Att de tre frågorna kommer ha betydelse i valet kan vi nog utgå från men det kan ju alltid dyka upp oväntade frågor som får stor betydelse. En annan fråga jag tror kan bli stor är skolfrågan men vi får väl se.

Ulla • Hur ska liberalerna vända opinonen?

Hej Ulla, det de själva tänker sig är att fokusera på integration, skola och klimat/energi. Den fråga de har högst förtroende i är skola/utbildning även om de tappat även i den frågan på senare tid, nu ligger de på en tredjeplats efter S och M. Utöver det tänker de sig att vinna väljare på att verka för ett maktskifte men ändå inte ge SD för mycket inflytande. Huruvida det lyckas eller inte står skrivet i stjärnorna. Men det de framför allt söker i det prekära läge de befinner sig i är ju stödröster från M.

Max • Hej, är det rimligt att anta en fortsatt uppgång för S nu i samband med att MP lämnat regeringen?

Hej Max, det är alltid vanskligt att anta något när det gäller opinionsutvecklingen men att S hoppas att de ska lyckas locka tillbaka en del väljare när de inte längre regerar med MP är uppenbart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer