Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marmorstein svarar om läget i politiken Visa alla (2)
Visa alla (2)

”S måste markera för väljarna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en oviss politisk höst blev det till slut Socialdemokraterna och Miljöpartiet som bildade regering – genom en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna. Men samarbetet kan ha straffat sig och S har tappat väljarstöd, enligt nya siffror.

SVT rapporterade · Marmorstein svarar - ställ dina frågor här

15.57
Hej och välkommen till denna chatt med SVT:s politikerreporter Elisabeth Marmorstein. Sändningen drar igång 16:05 då Elisabeth kommer att svara på frågor live. Jag kommer här att sammanfatta hennes svar till de frågor som tas upp i sändningen.
16.10
En bärande idé från C och L har varit att utestänga ytterlighetspartierna från inflytande. Dagens opinionssiffror visar att effekten av deras agerande är precis det motsatta vilket varit enkelt att förutse. Efter nästa val är "risken" att SD får ett betydligt större inflytande än de skulle haft om man i ett tidigare skede haft en dialog med dem. Eller vad tror Du? Hur resonerar C och L?
@LeifS - Det här att utestänga sd från inflytande var ett avgörande löfte från L som de inte ville överge. Nu när överenskommelsen är på plats så hoppas de förstår att den politiken ska göra att SD:s stöd ska minska men det vet man ju inte. Självklart finns det en möjlighet att V och SD fortsätter att växa, V brukar ta missnöjda S - väljare när S går åt höger och även SD vill fortsätta försöka locka väljare ur LO-kollektivet och här kommer Åkesson att angripa regeringen från vänster i den ekonomiska politiken o försöka bli ett större parti i det tänkta konservativa blocket.
16.15
Har verkligen alla S gått till soffan?
Mer än 50% av SD-väljare är ju tidigare S-väljare varför skulle denna strömning sluta nu?
@Andreas - Den här mätningen visar inget flöde från S till SD, det är faktiskt till soffan och V som man tappar vilket inte är konstigt när väljare som är osäkra på sitt parti går just till soffan.
16.19
Ulf Hambreus påstår att om det vore val idag Skulle Moderaterna KD och Sverigedemokraterna få egen majoritet i riksdagen. Räknar han rätt?
@N-P - Ja, de skulle få 177 mandat och det krävs ju 175 för majoritet, men jag vill betona att det här faktiskt bara är en mätning och det bygger på att både MP och L åker ur riksdagen och det är inte så troligt trots allt. Vi ska komma ihåg hur det var för KD nästan hela förra mandatperioden, som då låg nära riksdagsspärren men ändå gjorde ett starkt val, så det svänger fort.
16.22
Hej! Har Liberalerna verkligen tid att låta ett helt år gå innan man har en ny partiledare på plats eller kan man snabba upp processen.
@OlaKullengren - Jo, det är nog ganska troligt att det blir så, valberedningen vill göra det och man ska skicka ut den frågan till länsförbunden och om de ger grönt ljus så kommer man att ha en extra kongress redan före sommaren. Det skulle ju göra att man slipper en utdragen partiledarstrid som riskerar att splittra ytterligare, dessutom skulle det ge en partiledare möjlighet att själv förhandla budget med regeringen och sätta sin prägel på det.
16.23
Från vilka partier kommer väljarna som gör att SD växer med 3% och vart tar L väljarna vägen?
@Anders - Hej Anders, SD tar främst från soffan sen från M, KD och C i den här mätningen. L tappar till KD och C. Men som med alla opinionsmätningar bör man följa flera i rad för att få en säkrare bild.
16.24
Hur länge är det m/kd-budgeten som regerar?
@christoffer - Den gäller fram till nästa år då regeringen lägger sin första egna budget, men regeringen kommer också att lägga en vårändringsbudget i april som man då förhandlat fram med C och L där man bland annat tillför en del pengar till miljö och klimat som försvann i M+KD-budgeten.
16.29
Är det inte stor risk att vi får en "riktig" högerregering efter nästa val om opinionen står sig? Nu har ju M+ Kd+Sd egen majoritet och kan strunta i C och övriga.
@Klas - Hej Klas, både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson säger ju fortsatt tydligt nej till Jimmie Åkessons tankar om ett konservativt block. Men de i M som vill se ett sådant samarbete får förstås argument för det vägvalet om det tänkta blocket skulle få egen majoritet. Men Kristersson har varit väldigt tydlig så med honom som partiledare skulle det vara väldigt svårt. Man ska ju också komma ihåg att 40 procent av M väljarna definierar sig som liberaler, risken är förstås överhängande att de lämnar om M bildar allians med SD.
16.32
Mycket tal om 4 %-spärren,men det innebär ju inte att riksdagsplatser blir tomma.Med utjämningsmandaten är det väl svårt att bedöma exakta inverkan på slutresultatet?
@LennartKarlsson - Hej Lennart, i den här beräkningen tar man hänsyn till utjämningsmandaten. Du kan själv gå in och räkna på val.se
16.34
När Jan Björklund avgår finns det då någon risk att det minst sagt bräckliga samarbetet med S/MP bryts eller stärks?
@TomasOlsson - Det beror på vem partiet väljer men det mesta talar för att partiet håller fast vid överenskommelsen. Även om de väljer någon som lutar mer åt Kristersson så står en majoritet i partiet bakom samarbetet med S, så nästa partiledare måste troligtvis vara tvungen att säga att ingångna avtal ska gälla. Man ska också komma ihåg att skulle L bryta samarbetet ja då blir ju alternativet det här extravalet som L är skräckslagna inför. Men väljer man en partiledare som egentligen är emot samarbetet då kan ju den personen distansera sig från S och signalera att man vill gå till val med Alliansen i nästa val. Väljer man däremot någon som är besjälad av samarbetet och någon som kanske vill locka väljare från S, MP och C, och stärka partiets socialliberala profil då kan det bli så att samarbetet snarare stärks. Det beror på vem man väljer, vilken väg man vill gå framåt.


Socialdemokraterna tappar 2,8 procentenheter i senaste mätningen från SVT/Novus senaste väljarbarometer.

– Uppenbarligen blev glädjen över att vi fått en regering på plats ganska kortvarig. Här ligger Socialdemokraterna fortfarande något över valresultatet, men de riskerar att tappa längre fram när väljarna ser vilka eftergifter som S har gjort i uppgörelsen med Centern och Liberalerna. Socialdemokraterna ska genomföra politik som går emot den politik som de gått till val på, säger Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikreporter.

Vart har deras väljare gått? 

– Till soffan, vilket är vanligt när väljare blir osäkra på sitt parti, och till Vänsterpartiet

S-väljare går till V

Vänsterpartiet växer rejält i väljarbarometern och ökar med 1,5 procentenheter.

– Jonas Sjöstedt har lagt krut på att S bryter en del vallöften och gått mot höger. V brukar vinna missnöjda socialdemokrater när S tar ett tydligt steg åt höger, säger Marmorstein.

Kommer väljarna att stanna hos Vänsterpartiet till nästa val?  

– Det beror på hur Socialdemokraterna hanterar det. Om de ska hejda tappet så behöver de berätta för väljarna att eftergifterna och avtalet med högerpartierna är nödvändigt och att det inte är politik som Socialdemokraterna skulle genomföra om det var ensamma vid regeringsmakten. Den markeringen är viktig, säger Marmorstein.

Programmet går att se på svt.se och i appen SVT Nyheter med start 16.05. Ställ era frågor nedan, eller mejla dem till marmorsteinsvarar@svt.se.

Efter programmet svarar Elisabeth Marmorstein på fler frågor i vår chatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet