SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstien svarar på tittarnas frågor. Foto: SVT

”S måste markera för väljarna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en oviss politisk höst blev det till slut Socialdemokraterna och Miljöpartiet som bildade regering – genom en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna. Men samarbetet kan ha straffat sig och S har tappat väljarstöd, enligt nya siffror.

SVT rapporterade · Marmorstein svarar - ställ dina frågor här

Laddar in inlägg...


Socialdemokraterna tappar 2,8 procentenheter i senaste mätningen från SVT/Novus senaste väljarbarometer.

– Uppenbarligen blev glädjen över att vi fått en regering på plats ganska kortvarig. Här ligger Socialdemokraterna fortfarande något över valresultatet, men de riskerar att tappa längre fram när väljarna ser vilka eftergifter som S har gjort i uppgörelsen med Centern och Liberalerna. Socialdemokraterna ska genomföra politik som går emot den politik som de gått till val på, säger Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikreporter.

Vart har deras väljare gått? 

– Till soffan, vilket är vanligt när väljare blir osäkra på sitt parti, och till Vänsterpartiet

S-väljare går till V

Vänsterpartiet växer rejält i väljarbarometern och ökar med 1,5 procentenheter.

– Jonas Sjöstedt har lagt krut på att S bryter en del vallöften och gått mot höger. V brukar vinna missnöjda socialdemokrater när S tar ett tydligt steg åt höger, säger Marmorstein.

Kommer väljarna att stanna hos Vänsterpartiet till nästa val?  

– Det beror på hur Socialdemokraterna hanterar det. Om de ska hejda tappet så behöver de berätta för väljarna att eftergifterna och avtalet med högerpartierna är nödvändigt och att det inte är politik som Socialdemokraterna skulle genomföra om det var ensamma vid regeringsmakten. Den markeringen är viktig, säger Marmorstein.

Programmet går att se på svt.se och i appen SVT Nyheter med start 16.05. Ställ era frågor nedan, eller mejla dem till marmorsteinsvarar@svt.se.

Efter programmet svarar Elisabeth Marmorstein på fler frågor i vår chatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet