Marmorstein: ”Vänsterpartiet har inte bråttom”

Publicerad

Magdalena Andersson (S) har bjudit in V-ledaren Nooshi Dadgostar till samtal. Men hon behöver mer tid för att försöka säkra stöd i en kommande statsministeromröstning – och har därför fått ett förlängt sonderingsuppdrag.

– Hon är ivrig att komma igång – men Vänsterpartiet har inte bråttom, säger Elisabeth Marmorstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Magdalena Andersson, finansminister tillika Socialdemokraternas nyvalda partiledare, känner sig hoppfull inför att nå en överenskommelse med Vänsterpartiet – och därmed säkra regeringsunderlaget och bli framröstad i riksdagen.

– Jag har sträckt ut en hand till V och vi har konstruktiva samtal. Jag är redo att gör eftergifter för att komma överens, men bara om det leder till att Sverige får en regering på plats, säger Magdalena Andersson på en pressträff på tisdagsförmiddagen.

Andersson är ivrig att komma igång, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Men Vänsterpartiet tar sin tid.

– Den här processen gör också att de hamnar i centrum av politiken och det är en position som gynnade dem i opinionen i somras, säger Marmorstein.

Talmannen har förlängt Magdalena Anderssons sonderingsuppdrag till den 22 november.

Hör mer från Elisabeth Marmorstein i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.