Foto: SVT

Marmorstein: ”Jag är inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagens presskonferens meddelade Anna Kinberg Batra att Beatice Ask får sluta som rättspolitisk talesperson och att Tomas Tobé tar över samtidigt som han petas från rollen som partisekreterare. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein kommenterade nyheten i studion:

– Anna Kinberg Batra måste offra någon för att rädda sig själv

– Det var en hel del stora förändringar trots allt. Den största personförändringen var att Beatrice Ask petar som rättspolitisk talesperson och att Tomas Tobé tar över den rollen och samtidigt då slutar som partisekreterare, säger Elisabeth Marmorstein.

LÄS MER: Anna Kinberg Batra möblerar om i toppen

– Det har talats om Beatice Ask en tid och det har funnits de som velat byta ut henne.

Vill förnya sig

Enligt Elisabeth Marmorstein handlar det om att partiet vill förnya sig inom just de rättspolitiska frågorna som blivit viktiga för väljarna på senare tid.

– Då behöver man en ny person som kan bära det budskapet, det fungerar inte med någon som varit justitieminister i åtta år. Jag är inte förvånad att de låter henne göra något annat.

LÄS MER: Moderaterna tappar stort i senaste SCB-mätningen

Rykten att Tobé skulle lämna

Att Tomas Tobé blir petad som partisekreterare är inte heller helt oväntat, då det ryktats om ett tag.

– Det var under den förra krisen i mars inför partiets Sverigemöte det talades om ett bondeoffer, att Anna Kinberg Batra måste offra någon för att rädda sig själv och då var det hans namn som dök upp. Och samtidigt blev det känt att han hade använt sina bonuspoäng på SJ, men då hängde han sig kvar, säger Elisabeth Marmorstein.

– Nu får han en annan uppgift och blir då talesperson i en av de tre frågor som partiet vill profilera sig inom. Han kommer fortfarande ha en viktig roll inom partiet.

Förutom rättspolitiska frågor nämnde Kinberg Batra även integration och jobb som viktiga frågor för partiet.

Vem tar över?

Frågan som återstår är vem som blir Moderaternas nya partisekreterare.

– Jag kan inte ge några namn så här i stunden men jag vet att inför när Tobé blev partisekreterare så pratade man om Gunnar Strömmer, som är jurist och i dag sitter i partistyrelsen, men det är för tidigt att våga gissa, säger Elisabeth Marmorstein i studion.

LÄS MER: Analys: Ett sista försök av Kinberg Batra att ta partiet ur krisen

Ärligt av Kinberg Batra

Sammanfattningsvis visade Anna Kinberg Batra under presskonferensen att hon förstår allvaret i situationen och betonade att hon börjar med sig själv.

– Jag tycker att hon var väldigt ärlig i att hon förstod problemen, sedan återstår det ju att se om det här kommer att räcka.

– Hon sa att hon har tagit in extra kraft på kommunikationssidan, vilket jag antar betyder att hon ska medietränas ytterligare, men det handlar så mycket om självförtroende. Nu måste hon få lite positiva nyheter så att hon kan stärka sig själv för att lyckas framstå som mer bottnad i sina budskap och mer naturlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.