För tillfället finns det 20-60 kriminellt aktiva unga marockaner i Stockholm. I hela Sverige finns mellan 500 till 800 unga från Marocko. Foto: SVT

Polisen larmar: ”Allt fler marockanska gatubarn under 12 år”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler marockanska barn under 12 år lever i den svenska gatumiljön. En del utnyttjas i människohandel misstänker polis, socialtjänst och frivilligorganisationer.

– När man är så pass liten kan man inte ta sig fram utan få att få hjälp av någon. Och det är aldrig gratis, säger Christian Frödén, polis som arbetar uppsökande mot ensamkommande barn och ungdomar.

En arbetsdag för Christian Frödén vid gränspolisen i Stockholm innebär att han rör sig civilklädd runt Björns Trädgård och andra centrala platser i Stockholm. Han försöker identifiera nya ensamkommande som dyker upp i gatumiljön. Sista månaderna har de unga marockanerna uppmärksammats för rån och stölder i Stockholm. Från flera håll kommer också larm om att de allra yngsta barnen i den här gruppen blivit allt fler.

LÄS MER: ”Vi har alltid varit på gatan”

Statistik från Migrationsverket över ensamkommande marockanska barn visar att det var ett enda barn under 12 år som sökte asyl 2013, jämfört med fyra stycken förra året. Hittills i år är det 23 barn under 12 år som sökt asyl. De första barnen möter är oftast äldre kriminella. Många lever ett liv som kantas av droger och kriminalitet.

– Bland de nordafrikanska killarna så är det en övervägande del – av dem vi ser – som hamnar i kriminalitet. Vanligtvis är det fickstölder och narkotikabrott, säger Christian Frödén.

500 till 800 unga

För tillfället finns det 20-60 kriminellt aktiva unga marockaner i Stockholm. I hela Sverige finns mellan 500 till 800 unga från Marocko. En stor del har placerats på hvb-boenden, familjehem, men uppehåller sig på andra platser. Hos kompisar eller ute på gatan tills de behöver en sovplats.

LÄS MER: Gatubarn släpps ut på gatan – trots brott och missbruk

Det finns flera förklaringar till att de minsta barnen blivit fler. En är enligt gränspolisen ett förbättrat samarbete mellan Sverige och Marocko för att identifiera de unga som söker sig hit. Det har lett till att en stor andel av de ensamkommande marockanerna visat sig vara över 18 år. De kan lättare utvisas antingen till hemlandet eller till det land inom EU där de först registrerats som asylsökande.

Kan skickas hit

Men det finns också misstankar om att de yngre barnen skickas hit för att begå brott eftersom de inte kan straffas, menar Jenny Selenius som är regionskoordinator i Stockholms stad för frågor kring människohandel mot barn. Även polis och frivilligorganisationer misstänker att en del av barnen utnyttjas i någon form av människohandel.

LÄS MER: Socialborgarrådet: ”Barnen ska bort från gatan och de ska inte begå brott”

Inrikesminister Morgan Johansson har varit inne på att en lösning är att låsa in barnen på statliga ungdomshem, SiS. I dag är det flera veckors kötid för att få en plats, men ministern har öppnat upp för att bygga ut antalet platser.

Frivilligorganisationer menar att en inlåsning bara orsakar ytterligare trauman för redan svårt utsatta. Jenny Selenius anser inte att situationen är hållbar. Hon möter oftare barn som är i dåligt psykosocialt skick, aktiva i kriminalitet och fler yngre som använder narkotika.

– Det är väldigt oroväckande när vi träffar yngre personer som använder droger. De yngsta är närmare tio år. Många är yngre än femton, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.