Foto: SVT

Marockanska gatupojkar kan nu återvända

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals marockanska gatupojkar lever i svenska städer, vilket blivit ett problem för polis och socialtjänst. Tidigare har Marocko inte tagit emot pojkarna, men nu har landet svängt.

Samarbetet mellan Sverige och Marocko blir allt bättre och landet tar numera emot sina medborgare som tidigare vistats olagligt i Sverige.

– Det har blivit en helt annan tongång i samarbetet med Marocko och det är ytterst glädjande för i grunden är det Marocko som måste ta ansvar för sina egna medborgare, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Gatubarn

Polisen och sociala myndigheter har de senaste åren haft stora problem med ensamkommande unga från Marocko. De har i många fall inte tagit emot hjälp utan hellre bott på gatan och i många fall använt droger och begått brott. Det har varit svårt att identifiera dem och de har många gånger hävdat att de är yngre än vad de faktiskt har varit. De kunde inte heller återvända till Marocko eftersom myndigheterna inte erkände att de är medborgare i landet.

– Vid kommer om ett halvår införa åldersbestämning på brottsdömda så det kommer att underlätta. Det är mycket viktigt att vi har rätt identitet så vi till exempel kan se om de är efterlysta för brott i andra länder säger Anders Ygeman.

Få under 18 återvänder

Under 2016 lämnade 271 personer med marockanskat ursprung Sverige. 117 av dem återvände till Marocko, övriga hamnade i andra europeiska länder. Vissa återvände frivilligt medan andra utvisades på grund av att de begått brott och andra avvisades på grund av att de inte hade något uppehållstillstånd.

Men det var bara 23 personer som var under 18 år som återvände. Bara en person återvände till Marocko och de andra 22 avvisades till de länder de först ankommit till enligt Dublin-förordningen. För att få även de yngre att återvända så startar nu Sverige tillsammans med Tyskland två ungdomshem med plats för totalt 200 unga i Marocko.

Där ska de bland annat få arbetsträning, narkotikavård och hjälp av psykologer för att starta ett nytt liv.

– Det är Tysklands idé som har samma problematik som oss när det gäller unga marockaner. Angela Merkel diskuterade den här frågan när hon var här i Sverige. Hemmen kommer att finaniseras av EU. Sammanlagt kommer det att kosta 960.000 euro. Många av de här barnen har ingen familj eller någon annan som vill ta emot dem. Men har man ett fungerande utvisningssystem och någon vettigt för dem att återvända till så kommer också fler att återvända frivilligt säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatubarn

Mer i ämnet