Foto: TT / Fredrik Sandberg

”Göteborg måste ta sitt ansvar för ensamkommande”

Uppdaterad
Publicerad

När ett ensamkommande barn fyller 18 år ska Göteborgs stad fortsätta att erbjuda boende och skola. Det föreslår idag en koalition av MP-V-FI.
– Vi står inte ut längre, att se på hur många far illa, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP).

Det råder stor splittring bland politikerna i frågan. Som det är nu får Göteborgs stad statlig ersättning fram till dess att ett ensamkommande barn fyller 18 år eller skrivs upp i ålder. Därefter tar Migrationsverket över ansvaret för den som ännu inte fått asylbesked. Många ungdomar tvingas flytta till ett boende på annan ort, men återvänder inte sällan till Göteborg igen och lever bland annat på gatan. Något vi berättat om i flera reportage tidigare. Nu vill en koalition av MP-V-FI att kommunen tar större ansvar i frågan.

– Det är en självklarhet att kommunen ska ta ansvar för dessa människor som på grund av rättsosäkra och inhumana åldersuppskrivningar förlorar allt hopp om framtiden. Vi kan inte se på när unga människors liv raseras på det viset, säger Stina Svensson (Fi), gruppledare.

Betala boende och skola

Därför vill nu de tre partierna ta fram ett nytt beslutsförslag till stadsdelarna som innebär att Göteborgs stad själva ska betala för ensamkommande barns boende och skola när dessa blir 18 år.

– Sociala insatser kostar, visst är det så. Men nu har vi dessa ungdomar hos oss och det kostar också att inte göra något, både för samhället och i mänskligt lidande. Det handlar om pengar som är hanterbara, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP) som inte vill ge någon exakt siffra för vad förslaget skulle komma att kosta.

(S) säger nej

Det rödgröna styret håller inte samman i frågan. Socialdemokraterna sätter sig helt emot förslaget.

– Vi kan inte ta över en annan myndighets ansvar, det går inte enligt kommunallagen för det första. För det andra är det här utgifter som vi aldrig får ersättning för från staten. Jag tycker det här är ett väldigt märkligt utspel, för det skulle kosta oerhört mycket pengar. Pengar som vi inte har, säger Marina Johansson (S) som är ordförande i social resursnämnd. 

– Vi kommer ändå få kostnader i slutändan, när dessa blir gatubarn, kontrar Ulf Kamne (MP) som trots allt hoppas på gehör för förslaget.

Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) vill se ett bättre samarbete med migrationsverket.

– Det är viktigt för alla, till exempel tycker jag att vi skulle kunna se om verket inte kan ta över vår kostnad och att ungdomarna skulle kunna bo kvar här istället för att flytta. Det kostar att ha dem placerade på andra ställen också. På så sätt skulle vi kunna hitta en lösning, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gatubarn

Mer i ämnet