Under 2016 dödades 20 000 elefanter i Afrika för sina betars skull. Efterfrågan på elfenben har ökat och det används exempelvis till prydnadsföremål. Foto: Brennan Linsley/TT, Ben Curtis/TT

Massiv tjuvjakt på elefanter – ändå köper svenskar elfenben

Publicerad

En ökad efterfrågan på elfenben har skapat en katastrofal situation för världens elefanter. Trots det uppger fyra procent av svenska resenärer att de köpt elfenben.

Många stora nationalparker i Afrika har blivit slagfält med tungt beväpnade tjuvjägare som ostört kan härja i industriell skala.

Trots problemen med tjuvjakt och illegal handel uppger 4 procent att de köpt elfenben, enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF. 

– Vi vill uppmana alla inte köpa souvenirer av elfenben från elefanter eller produkter från andra hotade vilda djur, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Enligt undersökningen uppger 70 procent att de helt vill förbjuda elfenbenshandeln i Sverige, oavsett hur gammalt elfenbenet är.

LÄS MER: EU emot totalförbud på elfenbenshandel

Tjuvjakten på elefanter har nått nya rekordnivåer. 20 000 elefanter dödades under 2016 i Afrika för sina betars skull. Inte ens skyddade områden går fria från tjuvjakt. I Afrikas största nationalpark Selous i Tanzania, har antalet elefanter sjunkit från 130 000 elefanter på 70-talet till cirka 15 000 idag.

Efterfrågan måste minska

Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF uppger två procent att de har köpt elfenben, som smycke, prydnadssak, detalj på antik möbel eller liknande de senaste fem åren. 

– Om den illegala tjuvjakten fortsätter riskerar elefanterna att helt försvinna från stora områden. Efterfrågan på marknaden måste minska. WWF jobbar bland annat med att påverka regeringar och stötta parkvakter med bättre utrustning. Vi hoppas att Kinas förbud mot elfenbenshandel under 2017 ger effekt, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF.

LÄS MER: Här eldas elfenben för miljarder upp

Att importera elfenben till Sverige och resten av EU utan speciellt tillstånd är straffbart.

– Den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar till att stödja kriminell verksamhet, säger Mats Forslund, artskyddsexpert på WWF. En upptäckt leder till brottsutredning och straffet är minst böter. Vi uppmanar turister att aldrig köpa elfenben eller souvenirer från vilda djur, för att vara på den säkra sidan.

Fakta om Sifo-undersökningen

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF under perioden 28 april – 8 maj 2017. Totalt intervjuades 3940 svenskar mellan 18 – 79 år. Svaren baseras på svaren från dem som uppger att de har rest under de senaste fem åren till Thailand, Afrika, Kina, Vietnam, eller Malaysia (totalt motsvarande 1000 respondenter). Undersökningen gjordes på webben och resultatet baseras på ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.