Foto: Utryckning Uppsala

Masskrock och inställda flyg efter kraftigt snöfall

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga snöfallet orsakar stora problem i trafiken. En olycka har skett där 19 personbilar och en buss är inblandade, det är totalstopp på vissa sträckor och flyg har ställts in till följd av den stora mängden snö som har fallit.

Vid 8.30-tiden blev det totalstopp på E4:an mellan Häggvik och Rotebro i norrgående riktning efter en trafikolycka där en buss och 19 personbilar är inblandade. Tre personer skadades i olyckan.

– De initiala uppgifterna är att det ska vara lättare skador. De tas om hand av ambulanspersonal, säger Emil Skoglund vid Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten arbetade på platsen och vid 10.30 var alla körfält öppna och trafiken rullade igen.

Foto: Utryckning Uppsala

Inställda flyg

Det kraftiga snöfallet har också orsakat störningar i flygtrafiken till och från Arlanda och Bromma, enligt Swedavia. Ett 20-tal avgångar och ungefär lika många ankommande flyg vid Arlanda flygplats har ställts in. Drabbade avgångar skulle bland annat till Göteborg, Ronneby, Åre, Östersund, Sundsvall, Umeå, Tallinn, Warszawa, och Düsseldorf.

Flygplatsen i Kalmar har också drabbats hårt av snöfallet. Landningsbanan snöar igen och flera ur personalen försöker just nu röja undan snön.

– Vi är ute på banan och kör med allt vi har. Vi har varit i gång sedan klockan fem. Här är det totalkaos, säger Jonas Björk, driftchef vid Kalmar Öland Airport.

Det är oklart om de planerade landningarna och avgångarna blir av. Läget förvärras av att det pågår underhållsarbete på en av startbanorna.

Kan bli följdförseningar på flyg

På grund av osäkra väderprognoser är det oklart när flygtrafiken kan komma igång som vanligt. Swedavia uppmanar resenärer att vara ute i mycket god tid då snöovädret även gör att biltrafiken rullar långsamt på E4 till Arlanda.

– Läget på Arlanda är att vissa flyg är försenade och vissa går i utsatt tid. Samma gäller för Bromma, och vi kommer kanske att få följdförseningar i övriga delar landet, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.