Därför når inte Sverige målet om 100 000 tester i veckan

Publicerad

Trots att Sverige har kapacitet att klara 100 000 tester i veckan så genomförs knappt en tredjedel. Logistiken har bromsat upp arbetet i regionerna, som nu jobbar hårt för att nå regeringens mål.

– Det har skett en acceleration av provtagningen den här veckan, säger Emma Spak på SKR.

Socialminister Lena Hallengren (S) har varit tydlig med att det är regionernas och kommunernas ansvar att se till att alla tester utförs. På en presskonferens förra veckan uppmanade hon regionerna att öka takten.

Något som verkar vara lättare sagt än gjort.

Coronapandemin

– Att vi inte nått målet handlar dels om att de labb vi använder oss av inte har fullt fungerande digitala system för att registrera provsvaren så att de går in i vårdsystemet. Den andra flaskhalsen handlar om att transportera testkit till och från de platser där proverna ska tas, säger Harriet Wallberg, regeringens nya testkoordinator.

Regeringens ambition var att man skulle testa 100 000 personer per vecka från mitten av maj, men förra veckan kom man bara upp i totalt 29 400 tester.

– Jag kan inte bedöma när vi kan nå målet. Man jobbar väldigt intensivt med att få i gång testningen och jag har stora förhoppningar om att det kommer kunna gå relativt snabbt nu, säger Wallberg.

”Har skett en acceleration”

Syftet med den utökade testningen är förhindra smittspridning och få personer som inte bär på coronaviruset tillbaka i arbete.

Hur provläget ser ut varierar mellan regionerna, men den senaste veckan har arbetet tagit fart på vissa håll, bland annat i Skåne, Stockholm, Sörmland och Västra Götaland.

– Det har skett en acceleration av provtagningen, speciellt i Västra Götalandsregionen. Där togs runt 200 tester per dag förra veckan, och den här veckan är man uppe i 800-1000 tester per dag, säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Bara de med symtom som testas

Provtagningen sker utefter Folkhälsomyndighetens prioriteringslista. I första hand testas patienter i behov av sjukhusvård och sedan personal inom vård och omsorg. I vissa regioner har man nu också börjat testa personal inom så kallad samhällsviktig verksamhet, vilket är det tredje steget.

– Det kan handla om exempelvis polis och räddningspersonal. För att göra ett test måste arbetsgivaren intyga att man har symtom och behöver testas, säger Harriet Wallberg.

I dagsläget är det bara de som har symtom som ska testas, med undantag från äldreomsorgen där man testar bredare. I ett fjärde steg ska även ”övriga relevanta delar av samhället” inkluderas, men Emma Spak kan inte svara på när det kommer att ske. 

– Det förs dialoger om hur det ska kunna gå till, men vi är inte riktigt där än. Arbetet har varit inriktat på grupp ett och två och är i viss mån nu även inne på grupp tre, säger hon.

Antalet som har testats

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 19: Nästan 29 400

Vecka 18: Drygt 28 800.

Vecka 17: Nästan 24 600.

Vecka 16: Drygt 20 000.

Vecka 15: Nästan 19 900.

Vecka 14: Drygt 17 700.

Vecka 13: Drygt 12 300.

Vecka 12: Drygt 10 300.

Vecka 11: Nästan 9 000.

Vecka 10: Drygt 4 300.

Totalt har nästan 148 500 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet