SD:s partiledare Jimmie Åkesson under partiets framtidskonferens. Foto: Scanpix

Åkesson: Vi måste tvinga fram samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Utmaningen för Sverigedemokraterna är att växa så pass mycket att partiet får en ”absolut vågmästarroll”, enligt partiledaren Jimmie Åkesson.

– Vi måste tvinga fram ett samarbete med de andra partierna, sade han under sitt tal på partiets framtidskonferens i riksdagen i dag.

Konferensen hålls samtidigt som Sverigedemokraterna firar 25 år som parti.

Jimmie Åkesson säger också att SD ska utmana Socialdemokraterna och Moderaterna om titeln Sveriges största parti. Men det första målet är att få fler röster än Miljöpartiet i valet nästa år och bli det tredje största partiet.

Genom att bli större än MP hoppas Åkesson kunna ruska om blockpolitiken och tvinga fram samarbeten i riksdagen.

Omorganiserade sig 1995

SD bildades 1988. Det växte fram ur de rasistiska rörelserna Bevara Sverige svenskt och Sverigepartiet. Under de första åren präglades SD av främlingsfientlighet och hade kopplingar till vit makt-rörelsen.

Ekonomiska problem medförde en omorganisering av SD 1995. Mikael Jansson, utan kopplingar till nazistiska grupperingar, blev partiledare. Det ledde till en utbrytning och bildandet av det mer extrema Hembygdspartiet. Sedan Jansson under en tid arbetat med att rensa ut kopplingar till de mer extrema yttringarna, och bland annat infört uniformsförbud, följde en andra utbrytning 2001 när Nationaldemokraterna skapades.

Fortsatt tona ner främlingsfientligheten

Dagens partiledare Jimmie Åkesson valdes 2005 och har fortsatt att tona ner främlingsfientligheten och försökt bredda SD politiskt. Flamman, SD:s tidigare symbol, byttes 2006 ut mot en blåsippa.

Efter flera valframgångar lokalt och regionalt kom SD in i riksdagen 2010. Då fick partiet 5,7 procent av rösterna och 20 mandat i riksdagen.

SD har bytt etikett till ”socialkonservativt”. Partiet införde i höstas också nolltolerans mot rasistiska uttalanden och antog en kommunikationsplan som ska tvätta bort bilden av SD:are som ”unga, arga män”. Därefter har flera SD-företrädare fått lämna riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer