Sara Viktorsson med nyfödda sonen Jack. Foto: SVT

”Måste vidga synen på vad en familj är”

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående kvinnor ska få rätt till assisterad befruktning i Sverige. Det föreslår en utredning. Ändringen är välkommen.

Sara Viktorsson reste till Danmark för att bli gravid med sin son Jack och hon välkomnar förändringen.

– Det gör det mycket enklare om man slipper boka ett flyg inom sex timmar och ta ledigt från jobbet för att åka till Danmark, säger hon. Sara tror också att förslaget, om det blir verklighet, kommer att medföra att attityden till ensamstående mammor förändras.

Insemination för ensamstående

– Vi måste vidga vår syn på vad en familj är, säger Sara. Det handlar inte längre om mamma – pappa – barn. Det här måste vi prata mer om. Min son Jack fick höra av dagispersonalen att alla barn har en mamma och en pappa. Han protesterade och sade att ”Jag har ingen pappa!”

Jag tror att det är viktigt att tidigt prata med barn om att familjer kan se ut på olika sätt.

Fick stöd

Beslutet att skaffa barn på egen hand mognade fram under lång tid hos Sara. Hon berättar att hennes föräldrar och vänner stöttade henne i beslutet. Några erbjöd sig att följa med till Danmark och andra ville hjälpa till ekonomiskt.

– Jag var snart för gammal för att få barn och jag tyckte att insemination var ett bättre alternativ än att gå in i ett förhållande som kanske skulle resultera i en separation, säger Sara. Och det skulle ha varit ännu värre att se till att bli gravid mot någons vilja, då skulle Jack ha haft en ofrivillig pappa och det är värre än en donator.

Donatorsbrist

I dag tillåts inga anonyma spermadonatorer i Sverige, en regel som utredningen vill behålla – och det påverkar troligen tillgången till donatorer

– Jag tror att det kommer att bli donatorsbrist när fler kvinnor kan få rätt till hjälp i Sverige, säger Sara. Det är många män som inte är helt bekväma med att tanken på att någon kan söka upp dem i framtiden. Sara tror att svenska kvinnor kommer att fortsätta resa till Danmark för att få en anonym donator.

I Sverige är det läkarna som väljer donatorer men i Danmark var det Sara som valde. Hon ville att han skulle vara så lik henne som möjligt. Hon såg inga bilder, men kunde välja utifrån längd, hårfärg, ögonfärg och sysselsättning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för ensamstående

Mer i ämnet