Via mobilens mat-app kan man se varans ursprung. Foto: SVT

Mat-app avslöjar råvarornas ursprung

Publicerad

En ny mobil-app som tar reda på om råvarorna i maten är helt svenska eller inte lanseras nu av Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Appen visar att många varor inte har svenska råvaror men att det inte tydligt anges på förpackningen.

– Här har jag Lithells falukorv, det står att den är tillverkad i Sverige och nu ska jag kolla om det faktiskt är svensk råvara eller inte, säger Helena Jonsson förbundsordförande LRF.

Hon skannar streckkoden i mobil-appen och får fram en tumme som pekar nedåt.

– Det här betyder att varan inte kommer från en svensk bonde, säger hon.

Genom att ladda ner LRF:s mobil-app och skanna varans streckkod får konsumenten alltså reda på om råvarorna i varan är helsvenska eller inte. Hittills har LRF – som värnar om svenska råvaror – kollat ursprunget i nästan tiotusen matvaror.

– Vi vill att konsumenterna ska kunna göra ett aktivt val och veta vad de köper. Vår undersökning visar att många vill veta och vi har ingen ursprungsmärkning som vi vill ha i dag, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.

Ostkaka, sylt och pastej hade utländska råvaror

Att det är viktigt att råvaran är svensk tycker tre av fyra i en enkät Novus gjort på uppdrag av LRF. Och flera varor visar sig enligt LRF:s app helt eller delvis ha utländska råvaror trots att det inte tydligt anges. Bland många andra rör det sig om Frödinge ostkaka, Björnkullas sylt, Arbogapastej och så då Lithells falukorv.

– Det handlar om att det inte krävs i märkningslagstiftningen men är det så att det börjar krävas eller om konsumenterna mer efterfrågar ursprungsmärkning av råvarorna måste vi fundera på att införa det och skriva det på våra förpackningar, säger Sara Andersson kommunikationschef på Atria som säljer märket Lithells.

– Jag skulle vilja kunna utgå ifrån att det som står på förpackningen stämmer utan att behöva kontrollera det ytterligare i en app, säger butikskunden Kerstin Lagerman.

– Jag har ingenting emot appar men glöm inte dem som inte har appar. Det borde vara både och, i app och på förpackningen, men visst det här är ju bra information om råvarans ursprung för de som använder appar, säger butikskunden Olof.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer