Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet vill satsa en halv miljard på matsäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Ett Sverige som är mindre beroende av import av livsmedel och där andelen ekologisk produktion ökar. Det vill Miljöpartiet satsa en halv miljard kronor på årligen. Men högre matpriser kan göra väljarna missnöjda, menar SVT:s kommentator Mats Knutson.

Att hälften av all mat i Sverige importeras gör landet sårbart i ett krisläge. Det visar värmerekorden och torkan på flera platser i världen, menar Miljöpartiet.

– Det här är det vi kan förvänta oss i en varmare värld. Vi måste förbereda oss på att vi inte kan vara säkra på att importera 50 procent av den mat vi behöver, sade språkröret Isabella Lövin på dagens presskonferens i Almedalen.

Almedalen 2018

Partiet vill därför öka självförsörjningsgraden i Sverige från 50 till 80 procent. När det ska uppnås vill dock inte MP sätta en tidsram för.

– Vi behöver sitta ner med experter och mellan partier för att tidplanen ska vara tydlig och realistisk, sade språkröret Gustav Fridolin.

Vill odla mer ekologiskt

En annan rubrik var ”Mer ekologiskt”. Partiet vill fördubbla stödet till bönder som vill ställa om till ekologiskt jordbruk, för att öka andelen mark som odlas ekologiskt till 40 procent år 2030.

– När du köper ekologiskt ska du inte behöva välja utländska produkter, sade Fridolin.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson säger att lokalproducerad mat är i ropet, men att förslagen kan vara riskabla för partiet då livsmedel lär bli dyrare.

– Det här är åtgärder som alla kan sympatisera med, att det är bra om Sverige är självförsörjande i så stor grad som möjligt. Men att gå till val på att svenska matpriser går med upp tio procent är inte lika populärt.

Djuren ska äta svenskt

MP vill också minska importen av foder och gödsel genom att ge stöd till produktionen av det hemma i Sverige.

Andra förslag som nämns i reformpaketet är ett starkare växtskydd och stöd till fossilfritt jordbruk. Sammantaget ska reformerna kosta en halv miljard kronor om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet