Lövin: Måste kompromissa när man tar ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Miljöpartiet under sin dag i Almedalen på söndag vill fokusera på klimatkrisen måste partiet också förhålla sig till svikande opinionssiffror.

Under söndagen kommer Miljöpartiet att rikta fokus på klimatkrisen och hur den påverkar världen just nu.

– Den berör oss i vår vardag och vi måste ställa om. Vi i Miljöpartiet kommer att leda Sverige för att vi ska vara ett fossilfritt välfärdsland och bevisa att det går.

Almedalen 2018

De svenska böndernas brist på vatten kan delvis lösas med katastroffonder i EU, säger hon.

– Men vi måste också jobba långsiktigt. Det första är att få bort de fossila bränslena så att vi får en hållbar framtid för våra barn och barnbarn. Sen avsätter vi en halv miljard till anpassningspengar så att man kan anlägga våtmark och säkra grundvattennivåer.

Svikande opinionssiffror

Miljöpartiets tapp i opinionen, från 6,9 procent i valet 2014 till strax under 5 procent i de senaste opinionsmätningarna, beror delvis på att partiet gav sitt stöd till den restriktiva migrationspolitiken som Socialdemokraterna lanserade 2015. Det menar bland andra tidigare språkröret Maria Wetterstrand.

– När man tar ansvar måste man också kompromissa. Nästan alla partier som sitter i regeringsställning får den här effekten, säger Isabella Lövin.

”Familjeåterförening självklart förhållningssätt”

Trots att Miljöpartiet har varit med om att skärpa migrationspolitiken så går partiet till val på att återgå till en mer generös hållning.

– Familjeåterförening är en medmänsklig och helt självklart förhållningssätt. Barn och föräldrar ska inte vara skilda från varandra. Att man har möjlighet att stanna och få permanent uppehållstillstånd gör också att man får en bättre integration och vågar satsa på utbildning och komma in i arbete.  

Hon har svårt att se att Miljöpartiet skulle sitta i en moderatledd regering efter valet.

– Moderaterna har glidit så långt ut att man öppnar för Sverigedemokraterna och deras migrationspolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet