Miljöpartiets styrelse vill lätta på de nuvarande asylreglerna. Här en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm 2017 för att stoppa utvisningarna av ensamkommande till Afghanistan. Foto: TT

Miljöpartiet går till val på generösare flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet planerar att gå till val på en generösare flyktingpolitik. Permanenta uppehållstillstånd ska bli praxis och flyktingar ska få återförenas med sina familjer i Sverige.

Det visar partiets förslag till valmanifest, enligt SR Ekot.

I Novus senaste opinionsundersökning hamnar Miljöpartiet under riksdagsspärren med 3,8 procent av väljarstödet. Störst är nedgången bland de yngre väljarna.

SR Ekot har läst partiets förslag till valmanifest som ska antas på kongressen i maj. Där pekas sex områden ut som ska prioriteras i valrörelsen. Partiet vill bland annat satsa på barn och ungas psykiska hälsa, rädda haven, se till att människor får mer makt över sin tid – och värna asylrätten.

Val 2018 – #dinröst

Ska få stanna i Sverige

Partistyrelsen vill att personer som flytt till Sverige ska få återförenas med sina familjer här samt att svårt sjuka eller särskilt utsatta ska få stanna i Sverige – bland annat hbtq-flyktingar och kvinnor som flyr hedersvåld. Personer som behöver skydd ska få permanenta uppehållstillstånd i stället för tillfälliga, vilket är praxis i dag. Det framgår dock inte av valmanifestet om partistyrelsen vill behålla eller avskaffa gränskontrollerna vid Öresundsbron.

Miljöpartiet har ställt sig bakom regeringens tillfälliga stramare migrationsregler, som gäller fram till 2019, men inom partiet bubblar missnöjet.

– Vi är tydliga med att erkänna att det här inte är en politik som vi hade fört om vi varit själva. Men vi är i ett läge där regeringssamverkan också innebär väldigt tuffa och svåra kompromisser, sade språkröret Gustav Fridolin till SR Ekot när förändringarna hade presenterats hösten 2015.

Banor för höghastighetståg

Partiet vill även bygga banor för höghastighetståg, ta ytterligare steg för att avskaffa vapenexporten till diktaturer, införa skatt på antibiotika i köttproduktion och avveckla pensionärsskatten.

Medlemmarna får nu tycka till om förslaget innan det tas upp på kongressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet