Foto: TT

Sänk kyltemperaturen och maten håller längre!

Uppdaterad
Publicerad

En av orsakerna till att vi slänger så mycket mat är att vi har för hög temperatur i kylskåpen.

I var tredje kylskåp är det alldeles för varmt, enligt en ny undersökning. Livsmedlen skulle hålla betydligt längre om kylan sänktes med bara några grader.

Laxbitar, korvar, sill, skinka. Det brukar bli en hel del över från matbordet och ganska fullt i kylskåpet. En del kan kanske ätas senare men mycket slängs i onödan, bara för att det är för varmt i kylskåpet. Temperaturen är viktig.

Stoppar bakterierna

– Genom att sänka temperaturen stoppar man bakterierna, eftersom de inte mår bra när det är kallt, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen i Stockholm.

I vartannat hem är kylskåpet inställt på för hög temperatur och i var tredje är alldeles det för varmt, enligt en ny undersökning som Konsumentföreningen i Stockholm gjort.

– Nya kylskåp har ibland en digital termometer utanpå där man kan se hur kallt det är, annars bör man ha en vanlig termometer inne i kylen, tycker Louise Ungerth.

På många livsmedel kan det i det finstilta stå ”förvaras vid högst +8 grader” fast det är enligt Louise Ungerth felaktigt. Många matvaror skulle hålla minst en vecka längre efter bäst före datum om kylen var kallare.

Nästan dubbelt så länge

– Om sänker från åtta till fem grader håller sig maten nästan dubbelt så länge, säger hon.

– Så länge som det står fel på förpackningarna är det inte så konstigt att man rättar sig efter det, fortsätter Louise Ungerth.

En kallare kyl drar förstås lite mer el och då kan man ju undra hur bra det är för ekonomin och miljön?

– Den ökade elförbrukningen är helt försumbar, enligt Louise Ungerth. När man slänger bort mat så är det betydligt sämre för både miljön och den egna ekonomin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.