Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan inte ge löften – men prognoser” – hör Icas vd om vad kunderna kan förvänta sig. Foto: SVT

Matjättarna pressas – förväntar sig lägre priser redan i vår

Uppdaterad
Publicerad

Skenande matpriser har satt press på matjättarna att agera. Nu meddelar Ica och Coop att man förväntar sig lägre priser, kanske redan i vår.

Redan under onsdag meddelade matvarukedjan Lidl att man sänker priserna på över 100 varor.

Smör, mjölk, kaffe och ägg är exempel på varor som ökat mer än 30 procent i pris sedan januari 2022.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) hade under tisdagen möte med Ica, Axfood och Coop för att hitta lösningar på de skenande priserna. Inga konkreta besked kom efter mötet, men enligt Icas nytillträdda vd har man redan börjat sänka priserna.

– I och med att vetepriserna och mejeripriserna går ner så tror jag att det i början på kvartal 2 borde vända nedåt, säger Nina Jönsson.

Men några löften vill hon inte ge de svenska hushållen. 

”Flera råvaror på väg ner”

Matjättarna pekar bland annat på leverantörskostnader som orsak till de stigande priserna. Men även Coop tror att prissänkningar är på gång. 

– Vi justerar våra priser när vi får justeringar från leverantörerna. Vi ser flera råvaror som är på väg ner och förväntar oss prissänkningar från leverantörerna. Vår bedömning är att vi kommer att se sänkta priser inom vissa kategorier framöver, säger Marcus Björling, pressekreterare på Coop.

Konkurrenten Axfood, som bland annat äger Willys och Hemköp, tror att prisökningarna kommer att upphöra under våren tack vare sjunkande energi- och råvarupriser. Men Axfood säger att man inte ”törs” bedöma om det kan leda till lägre priser.

– Det är många faktorer som spelar in, säger presschefen Magnus Törnblom.

”Priser som rör sig sidledes”

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen gjorde nyligen bedömningen att vi bör räkna med fortsatta prishöjningar, baserat på en enkät till branschens 800 företag i januari. Nu er situationen något ljusare ut, enligt chefekonomen Carl Eckerdal.

Han pekar på vikande priser på energi, transporter, förpackningar och spannmål.

– Vi kommer definitiv se en lägre prisökningstakt, förhoppningsvis med priser som rör sig sidledes för att sjunka tillbaka lite. Men då är vi bortom sommaren.

Livsmedelskedjan Lidl uppger att man sänker priset på över 100 varor, exempelvis kaffe, mjölk och kött från ett 50-tal leverantörer. De nya priserna blir i snitt 11 procent lägre än tidigare, uppger Lidl i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.