Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka matvaror som gått upp mest i januari, enligt Matpriskollens senaste siffror. Foto: Edvin Lundqvist

Matpriserna ökar igen

Uppdaterad
Publicerad

Den som väntar på sänkta matpriser ser ut att få vänta ett tag till. Enligt Matpriskollens senaste prognos har priserna nu vänt upp igen.

– Och det ser inte ut att bli bättre – tvärtom, säger Ulf Mazur, vd och grundare på Matpriskollen i ett pressmeddelande.

Inflationen är på väg ned, råvarupriserna sjunker och kronan har stärkts. Många faktorer borde kunna tala för prissänkningar i mataffärerna framöver. Men början på 2024 talar snarare för motsatsen, enligt färska siffror från Matpriskollen.

– Prisökningen i januari blev 0,5 procent vilket vid en första anblick kanske inte ser så farligt ut. Men djävulen sitter i detaljerna, säger Ulf Mazur, i ett pressmeddelande.

Olja och vinäger ökar mest

De kategorier som ökade mest i januari är ”olja och vinäger” som ökade med 5,6 procent.

– Det drivs helt av olivoljan som fortsatt ökade med 9,6 procent i snitt, eller cirka 10 kronor per förpackning, men där många artiklar ökade ända upp till 35 procent, säger han.

Fortsatta höjningar väntar

Enligt Matpriskollens statistik ökade matpriserna 2022 med hela 15,4 procent och 2023 ökade de med 5,2 procent.

De senaste månaderna har prisutvecklingen bromsat rejält och många hushåll hoppas nog på stagnerade, eller sänkta priser i butik. Men Ulf Mazur tror snarare att vi kan vänta oss något fortsatta höjningar än minskningar framåt.

Vissa varor har blivit billigare

Vissa varor har trots allt sjunkit i pris. Det handlar bland annat om valnötter, tomat, blomkål och broccoli.

Se vilka varor som blivit dyrare – och varför priserna ser ut att stiga mer i februari i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.