Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson om miljonerna till Kriminalvården: ”En besvärlig situation” Foto: SVT

Mats Knutson om miljontillskottet till Kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

Att regeringen skjuter till ytterligare 300 miljoner kronor till Kriminalvården under 2023 är, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson, ett sätt för regeringen att möta den besvärliga situationen bakom murarna.

– Det har varit en kraftigt utökad press på Kriminalvården de senaste åren som en direkt konsekvens av den grova brottsligheten, säger han i SVT Nyheters direktsändning.

Fler brottslingar spärras in kopplat till gängvåldet, samtidigt som platserna på landets häkten och anstalter inte räcker till. Totalt sett får Kriminalvården nära 14 miljarder kronor under 2023.

På torsdagen presenterades ett första tillskott på 300 miljoner för att kunna täcka det akuta behovet med platsbristen.

– Vi vet att det är överbeläggningar idag och det är svårt att placera fångar som tillhör olika kriminella gäng, samtidigt vittnar anställda om hot och jobb så det är en väldigt besvärlig situation som regeringen försöker adressera med dagens besked, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.