SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson Foto: SVT

Kommentar: Krisen fördjupas för SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas kris fördjupas i och med skandalen kring riksdagsledamoten Lars Isovaara. För Jimmie Åkesson kommer affären vid sämsta tänkbara tidpunkt.

Knappt hade kritikstormen börjat bedarra mot Erik Almqvist och Kent Ekeroth förrän Lars Isovaara drog in partiet i en ny skandal.

Paradoxalt nog växer väljarstödet

På kort tid har tre av partiets riksdagsledamöter hamnat i allvarliga politiska blåsväder. Gång efter gång har Jimmie Åkesson tvingats svara på frågor om sina riksdagsledamöters uppträdande. Försöken att normalisera bilden av Sverigedemokraterna som ett vanligt parti har effektivt slagits i spillror.

Paradoxalt nog ser det ut som att opinionsstödet för Sverigedemokraterna har växt under den här tiden. Men det är för tidigt att dra säkra politiska slutsatser av de mätningar som presenterats. Ännu har ingen mätning gjorts som enbart mäter opinionen efter den av Expressen publicerade filmen och Lars Isovaaras uppmärksammade fyllekväll.

Total politisk isolering

Det ska dock inte uteslutas att en del väljare ser den intensiva bevakningen av SD-ledamöterna som en sorts medie-mobbning. I delar av väljarkåren finns en misstro mot såväl journalister som etablissemang. Det skulle i så fall kunna innebära att skandalerna faktiskt stärker partiets ställning bland sina anhängare. Däremot har sannolikt Åkessons chanser att nå stöd i bredare väljargrupper minskat i och med de här affärerna.

Syftet med den normaliseringsprocess av partiet som Jimmie Åkesson inledde omedelbart efter valet 2010 var att öka antalet väljare och att i nästa steg skaffa sig ökat politiskt inflytande. Efter det som hänt de senaste veckorna är dock Sverigedemokraternas politiska isolering total. Inget annat parti lär under lång tid framöver vilja ha ens ytliga kontakter med SD. Så samtidigt som partiet just nu kritiseras för rasistiska uttalanden har det också effektivt ryckt undan mattan för sig själv när det gäller politiskt inflytande i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Isovaara polisanmäld

Mer i ämnet