Lars Isovaara. Foto: Svt

Isovaara lämnar sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

SD:s riksdagsledamot Lars Isovaara från Skellefteå lämnar sina uppdrag efter de rasistiska utfallen mot en riksdagsvakt, uppger partiet.

Isovaara har begärt entledigande från sitt riksdagsuppdrag, enligt Jimmie Åkesson.

-Det är väldigt svårt att ha förtroende för någonting som sagts från hans sida, säger Åkesson. En trovärdighetsfråga. Den information vi fick visade sig inte stämma. Lars Isovaaras trovärdighet är minimal just nu.

Isovaara polisanmäld

-Lars Isovaara kommer att ersättas inom kort. Det finns även personliga problem kopplade till de här händelserna. Därför kommer han också att erbjudas hjälp av partiet, säger Jimmie Åkesson.

-Vi hade ingen anledning att inledningsvis ifrågasätta honom. Vi agerade utifrån den information vi hade, nu har vi annan information, säger Åkesson.

Partiledaren blev hårt pressad av reportrar om han hade läst det pressmeddelande som skickades ut i går, där det stod att Isovaara utsatts för ”en grov stöld av två personer med invandrarbakgrund”.

-Vad har det för betydelse? Nu agerar vi utifrån den nya information som vi har.

Handlar om trovärdigheten

Åkesson fick också frågan om Isovaaras rasistiska kommentarer haft betydelse för avgången, eller om det bara handlar om Isovaaras trovärdighet.

-Det finns olika uppgifter om vad som har sagts. I just det här fallet så är det trovärdigheten om vad han sagt som jag ifrågasätter, säger Jimmie Åkesson.

”Jag inser att mitt uppträdande gör det ohållbart att företräda partiet. Jag tar mitt ansvar för det inträffade och har därför begärt entledigande från mitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag”, säger Isovaara själv i ett skriftligt uttalande från SD.

Enligt pressmeddelandet kommer han inte att göra några ytterligare uttalanden i dag.

Fakta: Lars Isovaara (SD)

Isovaara, född 1959, är från Skellefteå men satt invald i riksdagen på ett mandat för Uppsala län.

Han var ordinarie ledamot i riksdagens näringsutskott och suppleant i justitieutskottet.

Isovaara är utbildad civilingenjör. Innan han hamnade i riksdagen arbetade han som egenföretagare.

Källor: Riksdagen och Valpejl (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isovaara polisanmäld

Mer i ämnet