Mats Knutson om resultatet: Adaktusson kan ha skrämt bort väljare

Publicerad

Sverigedemokraterna gör ett starkt val, trots den senaste tidens skandaler. Men för Liberalerna lär de sista timmarna bli en rysare, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Sverigedemokraternas uppgång är den största, med över 7 procent. Partiet visar att de har klarat av krisen runt Peter Lundgren den sista valveckan, säger Mats Knutson om det preliminära valresultatet.

Det har däremot inte Kristdemokraterna gjort som får 7,5 procent, menar han.

– I förra valet talade man om en Adaktusson-effekt. Han drog in väljare. Nu kan han ha skrämt bort väljare genom sitt sätt att rösta i abortfrågan, säger Knutson.

Även Moderaterna valspuratar in i det sista, visar mätningarna. Samtidigt som Liberalerna har halverats och i nuläget ligger på 4,4 procent av rösterna. Hos Liberalerna blir det nervösa timmar fram tills resultatet presenteras, menar Knutson.

– Den här typen av mätningar är osäkra, kvällen kommer att bli en veritabel rysare, säger han avslutningsvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer