Ungdomar världen över strejkade för klimatet inför EU-valet. Foto: AFP/TT

Grön våg sveper in över Europa

Uppdaterad
Publicerad

2019 års upplaga av EU-valet ser ut att kunna målas i färgen grönt. Runt om i Europa har flera av de partier med miljö och klimat som sitt främsta fokus slagit rekord, visar flera vallokalsundersökningar.

Irland, Tyskland, Finland och Nederländerna är bara några av de länder där de gröna partierna har anledning att fira lite extra i år. 

– Den gröna gruppen kommer att vara större än någonsin i EU-parlamentet. Kvällen kommer att vara grön och fantastisk, jublade toppkandidaten Bas Eickhout på en pressträff i EU-parlamentet i Bryssel, enligt franska tidningen Le Monde.

EU-valet 2019

I Tyskland har De gröna mer än dubblerat sina röster jämfört med förra EU-valet 2014. Prognoserna pekar på att det blir det andra största partiet, med 22 procent av rösterna. 

Comeback efter 20 år

Också i fyrklöverns hemvist, Irland, hördes glädjerop. Det Gröna partiet där ser ut att återvända till EU-parlamentet för första gången på 20 år. 

Det har varit ett tydligt fokus på klimatfrågan i valkampanjerna. Och i Danmark var just klimatet den hetaste valfrågan bland väljarna, för första gången. 

Österrike går mot trenden

Franska De gröna ser ut att bli det tredje största partiet med knappt 13 procent, och Finlands motsvarighet kan landa på 15,2 procent och därmed bli landets andra största parti, enligt vallokalsundersökningarna. Nederländska Groen Links ser ut att växa från knappt sju procent till 10,5 procent.

Men i Österrike däremot, där verkar det vara en motsatt trend då Miljöpartiet De gröna verkar bli något mindre än 2014, med 13,5 procent. Också svenska Miljöpartiet ser ut att backa kraftigt i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet