Soraya Post från Feministiskt initiativ, Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet och Karin Karlsbro från Liberalerna blir av Valu att döma de som tappar mest EU-valet Foto: TT

SVT Nyheters Valu: Rysare för Liberalerna – kan åka ur EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en rysare för Liberalerna i EU-valet – enligt SVT Nyheters valundersökning Valu ligger partiet farligt nära spärren och kan därmed åka ur EU-parlamentet. Samtidigt ser Moderaterna ut att bli större än Sverigedemokraterna.

– För Liberalerna väntar två timmar av terror, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till SVT Nyheter.

Valu bygger på 9076 enkätsvar och ger en prognos för hur svenskarna har röstat i valet till Europaparlamentet.

Största parti blir Socialdemokraterna (25,1), enligt prognosen. Samtidigt ser Moderaterna ut att bli näst största parti (17,6 procent) medan Sverigedemokraterna landar på 16,9 procent och blir tredje störst.

EU-valet 2019

– Sverigedemokraterna har hela tiden haft ledningen över Moderaterna, men vi får se. Det här här är ju en en undersökning så den är behäftad med fel, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till SVT Nyheter.

”Två timmar av terror för Liberalerna”

Centerpartiet och Miljöpartiet får 10,3 procent respektive 9,5 procent. Vänsterpartiet landar på 6,4 procent. Kristdemokraterna, som fått upp emot 10 procent i opinionsmätningarna, landar på 7,5 procent i Valu.

Den största rysaren står Liberalerna för – i SVT Nyheters valu får partiet 4,4 procent vilket innebär att partiet ligger farligt nära spärren. Feministiskt initiativ får 0,8 procent och ser därmed ut att åka ur EU-parlamentet. Övriga partier får 1,5 procent.

– Det här blir ett spänningsmoment i afton. Vi förväntar oss att felen ligger mellan en halv och en procentenhet per parti i den här undersökningen. För Liberalerna väntar två timmar av terror, säger Henrik Ekengren Oscarsson och fortsätter:

– Valdeltagandet är också spännande, det ser ut som att vi kan slå svenskt rekord i valdeltagande.

SVT Nyheters politiska reporter Mats Knutson håller med:

– Kvällen ser ut att bli en veritabel rysare för Liberalerna. Visst, partiet får strax över fyra procent i Valu men marginalen ner till spärren är så liten att Liberalerna absolut inte är på fast mark. Det är några nervösa timmar som väntar på Liberalernas valvaka, säger han.

Här är vinnarna och förlorarna i Valu

Här är siffrorna från Valu 2019:

 • Socialdemokraterna: 25,1 (+0.9)
 • Moderaterna: 17,6 (+4.0)
 • Sverigedemokraterna: 16,9 (+7.2)
 • Centerpartiet: 10,3 (+3.8)
 • Miljöpartiet: 9,5 (-5.9)
 • Kristdemokraterna: 7,5 (+1.6)
 • Vänsterpartiet: 6,4 (+0.1)
 • Liberalerna: 4,4 (-5.5)
 • Feministiskt initiativ: 0,8 (-4.7)

De största vinnarna jämfört med förra EU-valet, som skedde 2014, är Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Kampen om att bli näst största parti står precis som i riksdagsvalet mellan M och SD och tvärtemot vad opinionsundersökningarna visat ser det alltså ut som att M kniper andraplatsen med en liten marginal.

De största förlorarna är Miljöpartiet, som tappar nära 6 procentenheter, Liberalerna som i princip halverar sitt väljarstöd och riskerar att åka ut samt Feministiskt initiativ som ser ut att bli utan mandat i EU-parlamentet.

– Feministiskt initiativ åker ur om det här blir valresultat. Uppenbart att Fi faller samman som ett korthus utan Gudrun Schyman, säger Mats Knutson.

Miljöpartiet går emot trenden i både Tyskland och Finland där de gröna partierna ser ut att gå starkt framåt. I Tyskland får De Gröna 22 procent enligt prognosen.

– Miljöpartiet gör visserligen ett bättre EU-val än riksdagsval, men jämfört med EU-valet 2014 backar partiet kraftigt. Det är lite märkligt med tanke på att väljarnas viktigaste fråga inför det här valet är klimatfrågan, säger Mats Knutson.

KD inte så stora som väntat

Kristdemokraterna, som legat på uppemot 10 procent i opinionsundersökningarna landar i sin tur på 7,5 procent, vilket dock är en liten ökning jämfört med förra valet.

– Kristdemokraterna har ju haft skattningar på långt över 10 procent och det verkar de inte få om man ska tro prognoserna. Det är klart lägre än vad man kunde förvänta sig, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Mats Knutson:

– Kristdemokraterna är besvikna. Uppgången blir inte alls lika stor som partiet hoppas på. Det kan bero på uppmärksamheten kring Lars Adaktussons röstande om aborträtten i Europaparlamentet. Ett slags omvänd Adaktusson-effekt. I förra EU-valet var det tydligt att han drog in väljare till KD, nu kan han ha skrämt bort väljare.

Så här ser mandatfördelningen ut enligt Valu

 • Socialdemokraterna: 5 (5)
 • Moderaterna: 4 (3)
 • Sverigedemokraterna: 3 (2)
 • Centerpartiet: 2 (1)
 • Miljöpartiet: 2 (4)
 • Kristdemokraterna: 2 (1)
 • Vänsterpartiet: 1 (1)
 • Liberalerna: 1 (2)
 • Feministiskt initiativ: 0 (1)

Sverige har i nuläget 20 mandat i EU-parlamentet, när Storbritannien lämnar EU kommer vi att få 21 mandat.

Det är viktigt att återigen poängtera att Valu enbart är en prognos och att det preliminära valresultatet kan komma att ändras när det presenteras klockan 23.00 på söndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet