Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erfarne röstmottagaren Harry Peronius: ”Jag skulle aldrig neka någon väljare att rösta, men jag vägrar att låta en rasist bestämma vem som ska ta emot rösten.” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Röstmottagaren vägrade acceptera rasism – blev uppsagd

Publicerad

Harry Peronius har arbetat som röstmottagare och ordförande i vallokaler i Stockholm stad sedan 80-talet. Under valdagen skulle han ha varit ordförande i en av Skarpnäcks vallokaler. Men efter att ha tagit avstånd från vad han uppfattar som ett accepterande av rasism mot valarbetare blev han uppsagd.

Harry Peronius beskriver sig själv som en stark förespråkare av demokrati och betonar det självklara i att även rasister ska få rösta. Det han nu kritiserar är av mer principiell art.

En röstmottagare med utländsk bakgrund kan komma att “bytas” mot en “svensk”, om en väljare kräver det. Detta efter ett beslut i Stockholms stads valnämnd. Harry upprördes av beslutet, likaså andra deltagare vid den obligatoriska utbildningen för röstmottagare.

– Den här frågan kan bli helt absurd. Ska man också få välja kön, välja bort en HBTQ-person eller funktionsnedsatt? Ska en invandrare kunna säga ”jag vill inte ge min röst till en svensk”? Jag blev väldigt upprörd – så här kan det inte få gå till. Det är ett kuvert du ska lämna – du ska inte gå till läkaren, säger Harry Peronius.

Efter att ha kritiserat det i Dagens Nyheter, blev Harry först uppringd av valnämndskansliet, för att ett par dagar senare få beskedet att han blivit uppsagd. (Se utdrag ur mejlet nedan)

Bakgrunden är en händelse i Malmö i höstas, då en väljare inte ville ge sin röst till en muslimsk kvinnlig röstmottagare. I Malmö stad kan en väljare inte kräva att få en annan röstmottagare, uppgav stadens valchef Daniel Olsson för DN då. Som ordförande med ansvar för medarbetare med utländsk bakgrund funderade Harry på vad han skulle göra i en liknande situation. 

Hör honom berätta i videon ovan.

Så svarar kanslichefen

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vid händelse av kränkande behandling eller diskriminering ska Stockholms stad hjälpa till med polisanmälan, samt erbjuda vård och stödsamtal, berättar valnämndens kanslichef Eva Debels.

Valnämndens kanslichef Eva Debels vill inte kommentera det enskilda ärendet.

Sammanfattningsvis svarar hon å ena sidan att uppdraget som röstmottagare innebär myndighetsutövning och att väljaren inte ska begränsas från sin grundlagsskyddade rätt att rösta. Å andra sidan menar hon att alla väljarens preferenser inte alltid kan tillgodoses.

– Om någon säger ”jag kan inte tänka mig att ge min röst till en man” och det bara sitter män i det distriktet, då kan den ju inte rösta. Vi är inte skyldiga att tillfredsställa den personen på så sätt, att vi skickar en kvinna till den här vallokalen. Då får den personen lösa det på så sätt att den går och förtidsröstar, säger Eva Debels.

Vid kränkande behandling eller diskriminering ska Stockholms stad hjälpa till med polisanmälan, samt erbjuda vård och stödsamtal. I vallokalen finns dessutom namn och personnummer tillgängligt – vilket förenklar en polisanmälan.

Eva Debels menar att beslutet är förenligt med gällande lagstiftning. Att röstmottagarna enligt vallagen ansvarar för ordningen i vallokalen – och att de som befinner sig i vallokalen således är skyldiga att rätta sig efter anvisningar från röstmottagarna – spelar ingen roll i sammanhanget, enligt kanslichefen. 

Ur kanslichefens mejl till Harry Peronius

Visa

SVT Nyheter har tagit del av kanslichefens Eva Debels mejl till Harry Peronius.

“I samtalet med Roger Wihlborg framför du att du aldrig skulle låta en väljare diktera villkoren i vallokalen och bestämma vilken röstmottagare som ska ta emot väljarens röst. /.../ Du menade att du tycker det är orimligt att en väljare ska kunna välja vilken röstmottagare som skulle ta emot en röst utefter väljarens preferenser. /.../ Jag beklagar att du väljer att använda valet för civil olydnad då jag är övertygad om att vi båda stödjer principen om fria, hemliga och direkta val och allas rätt att utnyttja sin grundläggande rättighet att rösta i allmänna val.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet