Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson påpekar att höga förtroendesiffror inte är något självklart recept på framgång. Foto: Sebastian Strandberg/SVT.

Mats Knutson om Socialdemokraternas höga opinionssiffror: ”En betydande del kommer smälta bort”

Publicerad

Under Magdalena Andersson har S, som sitter i opposition för första gången sedan 2014, fått sina högsta opinionssiffror på nio år. Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson finns det nu en risk att partiet lutar sig tillbaka.

– Höga opinionssiffror är knappast något som tvingar fram någon förändringsbenägenhet, säger han i Politikbyrån.

Det är inte första gången Socialdemokraterna har högt väljarstöd i opposition. Under Mona Sahlins tid låg partiet exempelvis på 43,7 procent i en opinionsmätning från Novus (i mars 2008).

Mats Knutson påpekar att höga förtroendesiffror inte är något självklart recept på framgång.

Politikbyrån

– Det är klart att det är jättekul att ha 38 procent. Det stärker partiledaren och gör att det är en skön stämning i partiet, men samtidigt vet ju alla intelligenta socialdemokrater att det är för att man inte har regeringsmakten och att det beror på att man är i opposition, säger Mats Knutson i Politikbyrån.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet