SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT Nyheter

Mats Knutson om Transportstyrelsen: ”Regeringen hoppades att det här aldrig skulle komma fram”

Uppdaterad
Publicerad

It-skandalen på Transportstyrelsen växer sig större. Enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson kan det som hittills har framkommit bara vara början av affären.

– Man kan ställa sig frågan om vilka andra som har informerats, har man informerat statsministern?, säger han.

Hur allvarlig är Transportstyrelsens it-skandal?

– Då finns ju frågan om vad olika ministrar har gjort och inte gjort, de har känt till det här i åtminstone ett och ett halvt år utan att de uppenbarligen har gjort någonting. Det är allvarligt och kommer ju nu att utredas ytterligare.

IT-skandalen

– När det gäller omfattningen av det här och skadan det har gett så vet vi ju inte det. För det är väldigt oklart ännu, så där kan vi inte dra några säkra slutsatser. Men det är klart att det som har skett är mycket allvarligt.

TV: SVT avslöjar: Det militära fordonsregistret lämnades till utlandet

Vem bär ansvaret på ett politiskt plan?

– Ansvarigt statsråd är ju Anna Johansson (S). Vi vet också att Anders Ygeman (S) säger att han fick information redan förra året. Man kan ställa sig frågan om vilka andra som har informerats, har man informerat statsministern, har man informerat andra på departementen och vad har man gjort av den här informationen?

– Det som har framkommit tyder på att man hoppades att det här aldrig skulle komma fram.

LÄS MER: ”Senast något i den här omfattningen hände var Stig Bergling-affären”

Vad betyder det för regeringen?

– Det kan vara så att det vi ser nu är början på den här affären. Med tanke på att det är en minoritetsregering, med tanken på den hårda kritik som riktas nu mot både Anna Johansson och mot Anders Ygeman, ska vi inte utesluta att det här kan få politiska konsekvenser.

– Ytterst kan ju oppositionen då ta till vapnet misstroendeförklaring. Där är vi inte alls idag, men vi vet att oppositionen behöver visa politisk initiativkraft.

LÄS MER: Obehöriga fick åtkomst till två av polisens hemliga register

Hur påverkar det här allmänheten?

– Där måste man naturligtvis vara försiktigt, för vi vet inte vad som har läckt ut, och det i sig kan ju göra en orolig. Det finns ju uppgifter om att skyddade identiteter har röjts, att körkortsregistret har röjts. Det är naturligtvis integritetskränkande och kan ju för dem med skyddad identitet vara direkt farligt.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet