SVT: inrikespolitiska expert Mats Knutson vill ta reda på hur partiledarna tänker kring det nya politiska landskapet i Sverige. Foto: SVT

Mats Knutson träffar partiledare i ny serie på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Med Sveriges nya styre är blockpolitiken bruten och flera partier tvingas ut på okänd mark i sakfrågorna. Hur ska partiledarna navigera i det nya politiska landskapet? Det tar Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT, reda på i en serie intervjuer.

Först ut i satsningen Mats möter är statsminister Stefan Löfven. Programmen blir cirka en kvart långa och läggs ut på SVT Play. Efter det intervjuas Moderaternas partiledare Ulf Kristersson följt av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. 

– Vi befinner oss i ett formativt skede där gamla konstellationer vittrar sönder eller är satta i pausläge. Vi vet inte riktigt hur partierna kommer att formera sig och agera och där tänkte jag att det var intressant att höra partiledarnas syn, säger Mats Knutson.

Olika utmaningar för partiledarna

Alla partier har sina problem i det nya landskapet, säger han. SD och V har hamnat utanför inflytande men kan vinna opinionsmässigt på det. För S, MP, C och L handlar det om att försvara regeringsöverenskommelsen samtidigt som de behöver peka på att de får igenom den politik som är viktig för deras väljare.  

– M är i ett besvärligt läge. Den har snuvats på makten och är kritiska till att C och L gått med på överenskommelsen. Men om de är för hårda mot C och L riskerar de att driva dem ännu närmare Socialdemokraterna.

Frågor de helst vill slippa

För Mats Knutsons del är utmaningen att få svar på de där frågorna som politikerna helst undviker, när verkligheten krockar med den bild de vill förmedla.  

– Stefan Löfven vill gärna prata om att han förhandlat bort SD från inflytande, men han vill inte prata om att han sagt ja till en politik han tidigare varit oerhört kritisk till. Ulf Kristersson är kritisk till regeringsöverenskommelsen, men vill inte gärna prata om att den innehåller politik han själv gått till val på. Jonas Sjöstedt vill gärna prata om att han kan fälla Stefan Löfven, men vill så klart inte prata om att han måste göra det tillsammans med Sverigedemokraterna, säger Mats Knutson. 

Stora prövningen till hösten

Nästa stora prövning för den nya regeringskonstellationen blir, så vitt det går att överblicka nu, höstbudgeten.

– Att avskaffa värnskatten som man planerar kommer att skava i socialdemokratin. Och om tillväxten bromsar in så kommer regeringens utrymme för reformer att minska.  Det kan också komma en plötslig händelse, som nya bränder eller en myndighetsskandal. Vi vet inte vilka nya frågor som kommer att uppstå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.