Foto: Erik Mårtensson, TT

Löfven: V blir inte LO:s röst i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att LO träffade Jonas Sjöstedt (V) i ett historiskt möte i början av veckan är statsminister Stefan Löfven (S) inte orolig. Han tror inte att den fackliga arbetstagarorganisationen söker sig till Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade LO:s styrelse i måndags för att prata om samarbeten. Anledningen till mötet är överenskommelsen mellan S, MP, C och L, som innehåller flera politiska förslag som LO är kritiska till.

Men statsminister Stefan Löfven är inte orolig över mötet.

– LO är väldigt tydligt med vilka man har fackligt politiskt samverkan med och det är Socialademokraterna. LO vet också att alternativet till en socialdemokratiskt ledd regering är en moderatledd regering, med kristdemokrater och med avgörade inflytandet från Sverigedemokraterna. Det styret hade varit mycket drastiskt för Sveriges löntagare, säger han.

Så Vänsterpartiet blir inte LO:s röst i riksdagen nu?

– Nej. Den samverkan som vi har, den har LO gett uttryck för ska fortsätta, säger Stefan Löfven.

Löfven: Tar ansvar

Han tycker inte att det är konstigt att Vänsterpartiet försöker söka efter en ny roll.

– Utefrån de förutsättningar som råder inom politiken, så är det inte konstigt. Socialdemokratin är ett parti till vänster, men vi söker en kompromiss här i mitten.

Löfven menar att kompromissen är ett sätt att ta ansvar för Sverige.

– Nummer ett är alltid landet, att Sverige ska komma väl ut. Att vi fyra partier har gjort den här kompromissen gör att Sverige kan styras, regeras och ta landet framåt, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.