Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Borde bli ett lex Löfving-fall” – Mats Löfvings bror välkomnar beskedet om att Anders Thornberg utreds misstänt för brott efter polischefens död förra året. Foto: SVT

Mats Löfvings bror: Måste klargöras vad som har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett års sökande efter rättvisa för sin bror nåddes Jan Löfving av beskedet i dag att den före detta rikspolischefen Anders Thornberg är misstänkt för brott efter Mats Löfvings död.

– Nu i en sådan här process tar jag för givet att det kommer att rätas ut vad det är egentligen som har hänt.

Under det gångna året har Jan Löfving kämpat för att få klarhet i händelserna som ledde till sin brors tragiska bortgång. Tidigt under året delade han med sig av sin brors berättelse om relationen till Thornberg och den mentala påfrestning som Mats upplevde innan han tog sitt liv.

– Han kände att han hade tappat stöd och förtroende från Anders Thornberg och polisledningen och då försvann meningen med alltihopa för honom egentligen, säger Jan Löfving.

Kritik från Arbetsmiljöverket mot polisen

Kritik har tidigare riktats mot polisen från flera håll, inklusive en åtalsanmälan från Arbetsmiljöverket angående arbetsmiljöbrott. Den anmälan pekade på brister i riskbedömningar och bristande krisstöd för Mats Löfving.

I december 2023 lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan mot Polisen för misstänkt arbetsmiljöbrott. Enligt anmälan missade Polismyndigheten att göra ordentliga riskbedömningar och satte inte in tillräckliga krisstödjande åtgärder för Mats Löfving.

– Det måste tydligt markeras att personalärenden av den här digniteten hanteras inte på någon presskonferens i livesändning helt enkelt.

Thornberg om misstankarna: ”Förnekar brott”

I ett pressmeddelande på onsdagen skriver Anders Thornberg om misstankarna som riktats mot honom.

”Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig”, skriver han och fortsätter:

”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig”.

Utredning pågår

En förundersökning gällande arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död är inledd. Utredningen leds av åklagare Lars Morand vid särskilda åklagarkammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.