Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att i offentligheten kommentera ett personalärende är kränkande enligt arbetsmiljölagen”, säger Tommy Iseskog. Foto: SVT

Experten: Lagen säger att man ska vidta alla åtgärder för att förebygga

Uppdaterad
Publicerad

Att som arbetsgivare bli fälld för vållande till annans död när det gäller självmord har arbetsrättsexperten Tommy Iseskog aldrig stött på. Men före detta rikspolischefen Anders Thornbeg utreds nu för just detta.

– Det är rimligt att det kan bli en fällande dom, säger Iseskog.

Att redovisa ett personalärende genom en offentlig presskonferens med hänvisning till att det har allmänintresse är anmärkningsvärt och ovanligt, menar Tommy Iseskog.

– Hela tillställningen som var orkestrerad av före detta rikspolischefen innebar att man utan tvekan kränkte Mats Löfvings värdighet och bröt mot arbetsrättslagen, säger Iseskog.

Kan bli fängelse

I fallet att Anders Thornberg döms i domstol finns det ingen chans att han kan sitta kvar på sitt ämbete som landshövding för Halland, menar Tommy Iseskog. Det öppnar även upp för flera olika straff.

– Det kan bli allt från villkorlig dom, böter och till och med fängelse, säger Iseskog.

Domstolen kommer utreda om det finns ett orsakssamband mellan presskonferensen och Mats Löfvings självmord.

Anders Thornberg nekar till brott.

I videon ovan reder Tommy Iseskog ut hur lagstiftningen ser ut och huruvida det är sannolikt att Anders Thornberg döms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.