Mats Odell slutar som gruppledare för KD

Publicerad
Mats Odell avgår som Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen efter partiledarstriden mot Göran Hägglund.

-Det här beslutet bygger på en samlad bedömning som jag gjort efter att ha talat med alla riksdagsledamöter. Det har jag gjort på egen hand, nu går jag vidare och jobbar med näringsutskottet som ordförande, säger Mats Odell till SVT.

Odell valde att avgå innan riksdagsgruppens sammanträde på tisdag. Då ska gruppen ta upp frågan om att kalla till årsmöte som kunnat tvinga bort honom från gruppledarposten.

-Jag tycker inte att det är ett misslyckande utan det är en konsekvens av att jag har utmanat partiledaren och nu kommer jag inte att ta nya personvoteringar. Jag tar själv steget att lämna och vill ägna mig åt att jobba med politik i stället.

Ångrar inget
Odell utmanade Hägglund om partiledarposten vid partiets extra riksting i januari och förlorade efter att ha fått omkring en tredjedel av rösterna. Han ångrar inget.

-Det var många spänningar som legat under ytan ett antal år som nu kom upp och diskuterades. Jag är glad över att se att det redan skett förbättringar, säger Odell.

I Sifos senaste väljarbarometer hamnade Kristdemokraterna åter under fyraprocentsspärren, 3,8 procent.

Har partiledarstriden skadat KD?

-Det är klart att det har varit en blockering av vår möjlighet att föra ut vår politik. Men nu är det tre veckor sedan Göran Hägglund valdes och faktum är att vi låg på 4,2 procent under partiledarstriden och nu har stödet gått ned till 3,8 procent.

Hade siffrorna sett annorlunda ut om du hade valts?

-Nej, det är inte det jag menar, men det är klart att partiledarstriden inte har varit något positivt för väljarna, säger Odell.

”Bra och nödvändigt”
Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) tycker att det var bra och nödvändigt att Mats Odell lämnade gruppledaruppdraget.

-När han så tydligt visat att han inte har förtroende för Göran så måste det få någon konsekvens. Han kan inte fortsätta att vara en av partiledarens närmaste medarbetare, säger hon.

Gunther bedömer att Odell bara har stöd från cirka en tredjedel av ledamöterna i riksdagsgruppen.

-Det måste kännas bättre att själv ta beslutet än att tvingas avgå, säger hon.

Oklart vem som efterträder
Emma Henriksson, riksdagsledamot från Huddinge, är förste vice gruppledare för den kristdemokratiska riksdagsgruppen. Men, om det blir hon som väljs till ny gruppledare är högst oklart.

Vem blir ny gruppledare i riksdagen?

-Det vet vi ingenting om. Riksdagsgruppen kommer att diskutera frågan i morgon och komma fram till hur man ska arbeta vidare, säger partisekreterare Acko Ankarberg Johansson (KD) till SVT.

Olle Gunn
olle.gunn@svt.se
TT

Fakta: Mats Odell

Visa

* Mats Odell var fram till Kristdemokraternas extra riksting den 28 januari andre vice ordförande i partiet.
* Han utmanade Göran Hägglund men förlorade med röstsiffrorna 198-88.
* Han var kommunikationsminister 1991-1994 och kommun- och finansmarknadsminister 2006-2010.
* Efter valet 2010 blev han gruppledare i riksdagen och ordförande i Näringsutskottet. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer