Mättat fett ökar risken för stroke

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att det finns ett nära samband mellan vilken typ av fett vi äter och risken för att på lång sikt drabbas av stroke, visar en studie bland drygt 2.300 män i Uppsala.

När männen var i 50-årsåldern genom- gick de en kontroll av olika fettämnen i blodet, skriver Upsala Nya Tidning och citerar facktidskriften Stroke.

En hög halt av mättade fetter, som bl.a. finns i feta mejeri- och charku- terivaror, ökar risken för stroke. Fleromättade fettsyror, t.ex. i raps- olja, tycks utgöra skydd mot stroke. Studien har pågått i drygt 30 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.