Foto: TT

Mattias Karlsson: Islamism större hot än nazism i dag

Uppdaterad
Publicerad

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson jämför hotet från islamism med nazism. Han menar att islamismen är värre. – I dag så tror jag att hotet från islamismen är kanske större än det är från nazismen, säger han till SVT.

I går beslutade Sverigedemokraternas partiledning att ersätta Björn Söder som partisekreterare. Istället ska Richard Jomshof bli ny partisekreterare.

Bytet motiveras med att Björn Söder har andra uppgifter men också med att partisekreterarfunktionen nu ska ägnas mer åt kommunikation. Partistyrelsen menar att Richard Jomshof är mer lämplig.

– Richard har sysslat med kommunikation under hela sin tid i partiet, han har mer erfarenhet inom det området.

”Omfattande islamisering”

Richard Jomshof är också en person som jämfört islamism med nazism.

I sin blogg den 16 mars 2012, skriver Jomshof om hotet från islam. Han citerar en text han själv skrev 2008, där han reagerar på en artikel i brittisk press som talar om ökande andel muslimer i Europa till 2050:

”Tidningen rapporterar om en mörk framtid där den europeiska kontinenten hyser en allt större andel muslimer, vilket – om ingenting görs – oundvikligen kommer att leda till en omfattande islamisering och en framtid där det sekulära och demokratiska Europa står inför det värsta hotet någonsin – långt värre än tidigare hot från nazism och kommunism.”

En islamisering ska alltså inte bara vara ett större hot i dag, utan ett långt värre hot i dag, än vad nazismen var tidigare. 

Mattias Karlsson säger sig i dag inte känna igen att Jomshof sagt att islam är ett värre hot än nazism. Men har gör själv liknande jämförelser.

– Tittar man på vad som händer i världen just nu så kan man inte sticka under stol med att islamism är ett stort hot mot mänskliga rättigheter och demokrati i hela världen.

Och nazismen?

– Ja det är ju också ... var ju också ett fruktansvärt hot, mycket värre på sin tid, men i dag så tror jag att hotet från islamism kanske är större än det är från nazismen. Men man skall givetvis ta alla ideologier på största allvar och bekämpa dem på alla sätt.

Karlsson i minnesceremoni

I dag, på 70-årsdagen av befriandet av förintelselägret Auschwitz, ska Mattias Karlsson likt många politiker delta i en minnesceremoni.

Tycker han då att omvärlden hade för hård flyktingpolitik då när judar flydde från nazismen?

– Jag kan inte bedöma hur den politiken såg ut, jag vet att världen såg väldigt annorlunda ut på den tiden, och det var inte så vanligt att man flydde över hela kontinenter och så.

Var det bra att Sveriges dörrar stod öppna för några som kom?

– Jag tycker det är rimligt att när det uppstår humanitära kriser och katastrofer och krig och elände i vårt närområde så skall Sverige kunna hjälpa till.

Men bara i närområdet?

– Jag tycker att det rimliga är att man söker skydd i sitt närområde i första han, och sedan så försöker man hjälpa på plats när konflikter och elände uppstår på andra sidan jordklotet.

– Så judar från Ungern skulle inte behövt söka sig till Sverige, utan hade kunnat söka sig till andra närmare länder?

– Jag tror man får bedöma det i varje enskild situation, och sedan beror det på vilka förutsättningar man har att kunna ge människor ett värdigt liv i Sverige, säger Mattias Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.