Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson planerar nu att lämna sitt uppdrag. Foto: Stina Stjernkvist/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mattias Karlsson (SD) slutar som gruppledare

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Mattias Karlsson ska lämna sitt uppdrag som gruppledare i riksdagen. Det berättar han i en dokumentär som nu går att se i SVT Play.

– Jag är inte riktigt gjord för den här positionen, säger han.

Han säger att han egentligen aldrig strävat efter att ha en så högt uppsatt position, och att han inte har trivts med det.

”Inte bara kamp”

I dokumentären skildras Mattias Karlsson som en person med en mycket stor arbetsbörda som ständigt utsätts för press.

– Livet kan inte bara vara kamp, jobb och stridigheter. Jag vill egentligen göra något annat som ger mig mer energi, säger han.

Men Mattias Karlsson kommer inte att lämna vare sig riksdagen eller SD:s partiledning, berättar han för SVT Nyheter.

– Jag kommer att finnas kvar med lite andra uppgifter – bland annat ska jag utveckla rörelsen genom att skapa en konservativ tankesmedja och ett konservativt studentförbund, säger han.

Det blir partiets integrationspolitiske talesperson Henrik Vinge som efterträder Mattias Karlsson som gruppledare i riksdagen. Han var tidigare partiets presschef.

Avhoppet från gruppledarposten handlar om att Mattias Karlsson under lång tid haft en för hög arbetsbelastning. Han är ensamstående pappa och bor på den småländska landsbygden.

– Uppenbarligen tog min energi totalt slut för ett halvår sedan och jag måste ju någonstans lära mig av det. Jag vet fortfarande inte riktigt hur jag tog mig igenom det här valåret, men nu har jag landat på andra sidan av det. Jag kan inte säga att jag är på topp, för att uttrycka mig milt, men det är ändå bättre. Jag har gott hopp om att kunna komma tillbaka till en punkt där jag känner mig mer tillfreds med tillvaron igen, säger Mattias Karlsson i dokumentären.

Vikarierade som partiledare

Karlsson är en av de mest betydelsefulla personerna bakom Sverigedemokraternas utveckling under de senaste åren. Han har skrivit flera av partiets program och vikarierade som partiledare när Jimmie Åkesson var sjukskriven för utbrändhet under hösten och våren 2014/2015.

Dokumentären Mattias Karlsson – året fram till valet av Kalle Segerbäck sänds tisdag den 19 mars i SVT1 kl 21, och finns redan nu att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer