Foto: Scanpix

Maud Olofsson åt lunch med sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Mot Skatteverkets regler åt Maud Olofsson lunch med sig själv på skattebetalarnas bekostnad

Förre näringsministern Maud Olofsson har oftast ätit med sina närmaste medarbetare när hon internrepresenterat. Enligt Regeringskansliets föreskrifter ska representationen ske i samband med måltider.Och enligt Skatteverkts och Regeringskansliets regler ska den riktas mot medarbetare. Det vill säga man kan inte representera med sig själv.

Trots det har Maud Olofsson vid ett tillfälle 2007 ätit lunch med sig själv. Lunchen åts på arbetet, maten tillagades av företaget Sodexho. Enligt följdesedeln har Maud Olofsson skrivit ”arbetslunch p g a tidsbrist”. Lunchen kostade 75 kronor.

Maud Olofsson åt oftast med centerkollegor

En stor del av Maud Olofssons interna representation har skett med hennes statssekreterare. De har alla centerpartistisk bakgrund.

Oftast har hon ätit med statssekreteraren Catharina Håkansson Boman, tidigare kanslichef på Centerpartiet. De har representerat ett 20-tal gånger.

Även de centerpartistiska före detta statssekreterarna Ola Alterå och Jöran Hägglund är vanligt förekommande på representationslistorna.

Vid åtta tillfällen har hon även representerat med Anders Flanking som då var partisekreterare för Centerpartiet. Trots det har hon låtit Näringsdepartementet betala notan.

Frukost för kalenderplanering ska beskattas

Vid ett tillfälle har de två ätit en frukost och enligt underlaget står att det handlar om kalenderplanering med Maud Olofsson och Anders Flanking.

Enligt Skatteverket ska inte den typen av möten ses som representation utan som arbetsfrukost. Om den betalas av arbetesgivaren ska den då förmånsbeskattas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar representationen

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter