Annie Lööfs företrädare Maud Olofsson var den som internrepresenterade mest visar SVT:s granskning sen 2007 Foto: Scanpix

Näringsministern representerar mest

Uppdaterad
Publicerad

Näringsministern Annie Lööf avsatte i måndags Tillväxtverkets generaldirektör på grund av hennes vidlyftiga representation. Men Sveriges Televisions granskning visar att det även inom regeringen sker en omfattande representation.

Näringsministern Annie Lööf (C) har varit hård i kritiken mot representationskulturen den senaste veckan.

Men när SVT Nyheter granskar ministrarnas representationsfakturor sedan 2007 visar det sig att den minister som har representerat mest är näringsministern, och då framförallt Annie Lööfs företrädare Maud Olofsson.

Olofsson har representerat över 150 gånger på mindre än fyra år. Huvuddelen handlar om intern representation i form av lunch, frukost, middag, lunch, frukost, lunch och frukost.

Det handlar inte om några stora summor per gång, men kan ändå strida mot Regeringskansliets och Skatteverkets regler.

Inte ske för ofta

Enligt Regeringskansliets föreskrifter ska inte internrepresentation ske för ofta. Trots det har Maud Olofsson under vissa perioder låtit skattebetalarna stå för hennes frukostar och luncher i genomsnitt mer än en gång i veckan.

Dessutom bör man inte representera regelbundet  med samma personer. Trots det återkommer ofta en mindre krets personer i Maud Olofssons representation. Det handlar om hennes centerpartistiska statssekreterare och hennes presschef. Men hon har även ätit upprepade gånger med Centerpartiets dåvarande partisekreterare Anders Flanking och låtit arbetsgivaren stå för kostnaden.

Vill inte kommentera

Även Annie Lööf har representerat internt, men i mindre omfattning. Enligt verifikationslistorna har hon internrepresenterat åtta gånger sedan hon tillträdde i höstas, och då oftats med sina närmaste medarbetare.

Varken Annie Lööf eller Maud Olofsson vill i dag kommentera sin representation.

”Försiktighet bör iakttagas vid ofta återkommande representation mot en och samma person eller grupp av personer. I sådan representation kan det föreligga inslag av personlig gästfrihet som utesluter avdragsrätt”

”Skatteverkets regler säger att det avdragbara beloppet för lunch, middag och supé inte får överstiga 90 kronor per person.”

Källa: Skatteverket

Med extern representation avses den representation som avser

fysiska och juridiska personer utanför regeringskansliet. Deltagare

från regeringskansliet (värdar) som deltar i sådan representation anses

ingå i den externa representationen.

Med intern representation avses den representation som riktar sig

mot de anställda. Till intern representation räknas måltider i samband

med informationsmöten, interna kurser, planeringskonferenser,

personalfester och liknande. Till intern representation räknas också

uppvaktning med gåvor till anställda vid exempelvis bemärkelsedagar

och pensionering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar representationen

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter