Maxstraff krävs för dödsmisshandel

Publicerad

Vid slutpläderingen i rättegången om dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani krävde åklagaren Jens Nilsson att de fyra åtalade pojkarna döms till fyra års sluten ungdomsvård för mord, vilket är maxstraff.

Åklagaren hävdade att pojkarna inte hade uppsåt att döda Riccardo, men att de varit medvetna om riskerna med den grova misshandeln. Han stödjer sig på vittnesmål som, anser han, tydligt pekat ut de fyra som skyldiga.

Riccardos familj kräver 75.000 kronor av var och en av de åtalade, vilket är 25.000 kronor mer än praxis.

Advokat Leif Silbersky, som försvarar den pojke som utpekats som mest aktiv i misshandeln, krävde att hans klient frikänns, och menade att det aldrig kan bli tal att döma pojken för mord.

-Min klient fick en flaska i huvudet av Riccardo. Han sökte revansch, ville ge igen och kunde inte tänka klart, sade Silbersky.

Samtidigt underkände Silbersky många av åklagarens vittnesuppgifter som framkommit under rättegången och gick till skarp attack mot medierna:

-Rättegången har varit på väg att spåra ut genom att medierna fördärvat huvudförhandlingen med sina spekula- tioner, sade han.

Bäste vännen huvudvittne
Om inte de åtalade döms till maxstraffet vill åklagaren att de döms till två och ett halvt års sluten ungdomsvård för dråp, i tredje hand till minst ett års sluten ungdomsvård.

I morse hördes den rättsläkare som undersökte Riccardos kropp. Hon berättade att Riccardo dött av trubbigt våld och att de skador han fick genom våld mot huvudet var dödande.

14 vittnen har hörts i rättegången. Ett av åklagarens huvudvittnen är Riccardos bäste kompis, som sett mest av misshandeln. Han säger att han är säker på att alla fyra sparkat mot Riccardos huvud.

Peter Althin, som är ombud för Riccardos familj, sa i sin slutplädering att bevisningen mot de fyra åtalade är ”förödande stark”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer