McDonalds märker om gammal mat

Uppdaterad
Publicerad

McDonalds har som huvudregel att alltid servera fräsch mat. Men maten är inte alltid så färsk som hamburgerkedjan uppger. Det kan SVT avslöja.

McDonalds som har regler för hur lång tid det får gå mellan att maten lagas och att den säljs. Annars ska den kastas.

Inte mer än tio minuter får exempelvis hamburgarna ligga i värmeskåpet. Tidsskyltar och lampor ska hålla koll på tiden – grönt för ok att säljas och rött för att det har gått mer än tio minuter.

-Ofta när det började lysa rött så var det någon som tryckte så att det blev grönt igen. Hamburgarna kunde ligga där en, två timmar när det var som värst, säger Annelie Blixt som tidigare jobbat på McDonalds.

-Kycklingsallader som håller ett visst antal timmar märker man om, säger Riccard Nilsson, även han tidigare anställd på företaget.

SVT:s Dokument inifrån märkte upp ett antal kycklingsallader på en McDonaldsrestaurang och åkte dit nästa dag. Alla sallader hade märkts om och såldes – helt emot McDonalds policy.

-De sa ”kasta inte” och att jag skulle ändra tidskoden. Jag visste att det inte är okej, det är inte ärligt, säger ”Rosa” som fortfarande arbetar på McDonalds och inte vill gå ut med sitt riktiga namn.

-Jag ska inte använda fula ord men jag blir riktigt, riktigt arg för det här är helt oacceptabelt, säger Lotta Björk, personaldirektör på McDonalds.

-Våra gäster kommer till oss för att äta mat och en del i vår affärsidé är att sälja varm, god mat snabbt till våra gäster och det ska man kunna förvänta sig som gäst, säger Lotta Björk.

Se hela reportaget i Dokument inifrån: McFusk & Co. Söndag 16 maj 20.00 i SVT2.

Marit Hübinette

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.