Han är en av 18 som fått svensk legitimation efter SFA-utbildning i Köping Foto: Rebecka Mårtensson SVT

Medicinsk språkutbildning för utrikesfödda har lönat sig

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesfödda som har medicinsk utbildning från sitt hemland har kunnat söka om att få gå språkutbildningen SFA-medicin.

I Köping är det nu lite mer än tre år sen man startade SFA-utbildningen. Sen start har de haft runt 120 elever och idag är det runt 40 elever som går utbildningen.

Hittills har 18 utrikesfödda snabbt kommit i jobb relevanta för deras utbildning- i branscher där det råder brist på personal.

Val 2018 – #dinröst

Alla på utbildningen har medicinsk kompetens från sina hemländer men de måste lära sig svenska och framförallt det medicinska språket.

”Inte lätt att få legitimation här i Sverige”

Minas Boghas är från Syrien och han är en av de 18 som fått sin svenska legitimation. Idag jobbar han som ST-läkare på Köping lasarett.

– Det är en jättefin känsla att kunna jobba med min specialitet. Jag vet att det inte är så lätt att få legitimation här i Sverige. Jag har flera kollegor som har varit tvungna att byta yrke, säger den före detta SFA-eleven Minas Boghas.

Språkeleverna kommer från Köping och kringliggande kommuner men är en del av vuxenutbildningen i Köping kommun. 

– Vi är jättenöjda med utbildningen och hur det har gått för våra elever, säger Eva Persson som är samordnare för SFA-medicin.

Får göra praktik

På kursen samarbetar vårdlärare med svensklärare för att språkeleverna ska lära sig svenska och komma ut på praktik. När eleverna har nått en språknivå som gör att de kan vara ute på en arbetsplats får de en arbetsplats att vara på en till två gånger i veckan.

Utöver att uppnå svenskanivån svenska som andraspråk 3 så måste de också förbereda sig hårt för det kunskapsprov som är en del av det som krävs för att få en svensk legitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet