Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi konflikten och strejken – på en minut. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Medlarbud lämnas – besked tidigast fredag

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen lämnar medlarna sitt bud till parterna i den pågående vårdkonflikten.

Någon tidsfrist är inte känd – men från fackets sida väntas ett svar tidigast fredag.

Vårdförbundet meddelar att man kommer att analysera medlarnas hemställan på Sobonas avtalsområde under torsdagen och att beslut fattas tidigast under morgondagen.

"Vi har inte varit delaktiga i framtagandet av hemställan och vet inte vad den innehåller. Vi kommer att ta oss tid att analysera hemställan utifrån det perspektivet", säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Formellt gäller budet endast Sobonas avtalsområde (de kommunala bolagens arbetsgivarpart), men enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) arbetar parterna på arbetsgivarsidan tillsammans för att nå ett avtal.

Strid om arbetstidsförkortning

Konflikten mellan fack och arbetsgivare har pågått sedan den 25 april. Vårdförbundet anser inte att arbetsbelastningen är hållbar och vill bland annat se en arbetstidsförkortning. Från arbetsgivarsidan menar man att det inte är möjligt med kortad arbetstid givet det tuffa ekonomiska läget.

Sedan den 4 juni råder strejk i ett antal regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Strejken utökades så sent som i tisdags till fler arbetsplatser och ytterligare en region, Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet