Vårdkonflikten ser inte ut att närma sig en lösning. Foto: SVT/TT

Så påverkas patienter av vårdstrejken

Publicerad

Samtidigt som vårdstrejken utökas till fler arbetsplatser och anställda, ser vårdkonflikten inte ut att vara nära en lösning.

– Det är uppenbart att ingen kommer flytta sig en millimeter från sin position, säger SVT:s reporter Hedda Berglund.

Under tisdagen utökades vårdkonflikten som nu omfattar drygt 13 000 anställda.

Vårdförbundet främsta krav handlar om förkortad arbetstid med 75 minuter i veckan med hänvisning till att de anställda ska orka med sitt jobb.

Arbetsgivarsidan som består av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och arbetsgivarorganisationen Sobona, hävdar att det inte är möjligt till följd av resursbrist och att det skulle leda till en sämre arbetsmiljö.

Fortsatt låsning

Positionerna är fortsatt låsta, däremot uppgav parterna igår att de pratar mer frekvent med medlarna i vårdkonflikten, säger Hedda Berglund.

– Det kanske är ett tecken på att de känner en ännu högre press på att få till en lösning.

Sist Vårdförbundet gick ut i strejk, 2008, pågick den i sex veckor.

Vilka patienter påverkas av strejken och hur ska man tänka om man behöver söka vård? SVT:s reporter med fokus på sjukvård svarar på frågor i klippen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet