Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Iris Widholm, Camilla Kinnå och Christina Santesson tycker och tänker om Vårdförbundets strejk. Foto: Carl Larsson/SVT

Fortsatt stöd för Vårdförbundets strejk – idag utökades konflikten i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Idag klockan 11 gick personal på 26 vårdcentraler i Östergötland ut i strejk. Det handlar om 280 anställda som på det här sättet ansluter till vårdkonflikten.

En stötesten i förhandlingarna är att komma överens kring Vårdförbundets huvudkrav på minskad veckoarbetstid för sina medlemmar.

– Ja det är skiljaktigheter kring vad man anser vara en bra veckoarbetstid för våra medlemmar. Vi kräver en sänkning. Det har SKR inte varit villiga att tillmötesgå ännu, säger Amanda Barkarö, Vårdförbundets regionala strejkledare.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna
Alla de som idag togs ut i strejk på vårdcentralerna runtom i länet, samlades idag i Linköping i ett gemensamt möte med Amanda Barkarö, regional strejkledare för Vårdförbundet. Foto: Carl Larsson / SVT

Allvarlig påverkan

Strejken på de 26 vårdcentralerna i Östergötland omfattar sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor. De strejkar tre dagar jämna veckor och två dagar udda veckor. Då kommer telefonrådgivningen att vara stängd och mottagningstiderna begränsade.

Hör vad invånare som berörs tycker om den utökade strejken och varför Vårdförbundet just tar ut vårdcentralerna i strejk i videon ovan.

– Strejken kommer få allvarlig påverkan för patienter och invånare, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.

Enats om minimibemanning

Samtidigt har Vårdförbundet lokalt under veckan dragit tillbaka delar av varslet och parterna har enats om en minimibemanning på vårdcentralerna för att kunna klara akuta situationer.

– Och om vi ser fler risker med strejken på vårdcentralerna och på Universitetssjukhuset kommer vi ta upp det med Vårdförbundet lokalt i nya förhandlingar, säger Karl Landergren.

Sedan tidigare strejkar ett 100-tal personer på Universitetssjukhuset i Linköping, liksom i fyra andra sjukvårdsregioner i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet